"Her an Fırat'ın doğusuna operasyon olabilir"

"Her an Fırat'ın doğusuna operasyon olabilir"
ABD'nin İran üzerindeki baskısını artırdığını ve bu durumun İran'da iç karışıklıklara sebeb olabileceğini söyleyen Doç. Poyraz Gürson, Fırat'ın doğusuna yönelik bir operasyonun her an olabileceğini vurguladı.

Alp Eren KAYA/Ankara

Suriye'de yeni anayasa çalışmaları konusunda adımlar atılırken, ABD her geçen gün İran üzerindeki baskısını artırıyor.

Kasım ayından sonra baskılardan dolayı İran'da iç karışıklıkların artabileceğine dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Poyraz Gürson, Fırat'ın doğusuna yönelik bir operasyonun her an olabileceğini söyledi.

Gürson, "Ancak esas mesele İstanbul'da gerçekleşen dörtlü zirvenin ardından Suriye'de anayasa yazımı ve siyasi çözüm sürecinin hızlanması ile birlikte herkesin Suriye'de toprak kazanımı elde ederek güç kazanması. ABD şu anda Suriye'nin yüzde 25'ini elinde tutuyor. Türkiye'nin bir bölgesi var. Rusya ve İran Esad rejimi ile birlikte. Burada önemli olan ABD'nin PYD'yi silahlandırarak İran'ı vuracak olması. İran'da önümüzdeki dönemde rejim değişecektir ve Türkiye bundan ister istemez etkilenecektir" dedi.

Türkiye'nin obüs atışlarıyla birlikte Fırat'ın doğusunda PYD'ye ait mevzileri vurmasının bir operasyonun habercisi olabileceğini kaydeden Gürson, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağzından bu mesajları verdiğini ifade etti.

Gürson şöyle devam etti: "Bu noktada ABD ile temasa geçilerek böyle bir adımın atılmış olabileceğini düşünüyorum. Türkiye'nin oradaki hesabı Fırat'ın doğusunun tehlike olmaktan çıkması ve göçü engellemek. ABD'nin hesabı İran. Rusya zaten Esad rejimi ile birlikte hareket ediyor ve rejimi destekleyerek rejimin elindeki toprakların artmasını istiyor. İran sıranın kendisine geldiğini gördüğü için orada Suriye ile birlikte hareket edip kazanım elde etmek istiyor. Burada tüm bunları birleştirdiğinizde anayasa yazımı ve siyasi çözüm öncesinde masada güçlü olma anlayışını görüyoruz. Tüm ülkeler kendilerine göre planlarını hazırladılar. Bunu sahada uygulayıp, masaya güçlü oturmak istiyorlar. ." 

İlgili Haberler