Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Agah Oktay GÜNER

Agah Oktay GÜNER

Her şeye rağmen hür olmak

                Dünyanın en büyük ve en sık başvurulan internet ansiklopedisi Wikipedia Türkiye'de yasaklandı. Daha doğrusu Türkiye'de yaşayanların teknik olarak bu ansiklopediye ulaşımı engellendi. Ansiklopedinin hacmi 200 bin sayfaya yaklaşıyor. Bunu parayla almaya kalksanız böyle bir esere para yetmez. Aldınız diyelim, bu eseri nerede saklayacaksınız? Bizim neslimiz bir konuyu araştıracağı zaman o konu ile ilgili ansiklopedi maddesine girer ve okurduk. Eğer bu bilgi bizi tatmin etmezse diğer ansiklopedilere başvururduk. Bugün gelişen teknoloji Wikipedia örneğinde olduğu gibi 200 bin sayfalık ansiklopediyi parmağınızın ucuna getiriyor. Demokratik özgürlüklerin başında bilgiye engelsiz ulaşmak gelir. Türkiye gibi fikir ve düşünce hayatı mayınlarla çevrilmiş, yasaklarla bölünmüş bir ülkede yeni yasakları savunmak mümkün değildir. Bilgiden korkmak kadar tedavisi güç bir başka hastalık yoktur. Demokratik sistem içerisinde hürriyetçi düzeni benimsemiş ülkelerde gençlerin zihni gelişmeleri fevkalade parlak ve ileridir. Buna karşılık geri kalmış ülkelerde bilgiye erişme özgürlüğü olmadığı için en parlak zekalar bile heder olup gitmektedir.

Tablo karamsar

                Türkiye'de sadece bilgiye ulaşmak yasaklanmıyor, aynı zamanda bilgi veren kaynaklar da kurutuluyor. Basında yer alan Millî Eğitim Bakanı'nın açıklamasına göre; 4 bin 811 akademisyen kamu görevinden ihraç ediliyor. Bu yetişmiş insanların ülkeye maliyetini düşününüz. Şu anda 159 gazeteci cezaevinde tutuluyor. Geçen günlerde Freedom House 199 ülkenin basın özgürlüğü durumuna ilişkin bir rapor yayınladı. Türkiye bu raporda 163. sırada yer aldı. Yine aynı raporda; basın özgürlüğü açısından  "özgür, özgür olabilir ve özgür olmayan" kategorileri arasında Türkiye "özgür olmayan" ülkeler arasında yerini aldı. Bu yılın Ocak, Şubat ve Mart dönemini kapsayan BİA medya gözlem raporu açıklandı. Rapora göre bu yılın ilk üç ayında 38 gazeteci gözaltına alındı, 7 gazeteci ve bir yayınevi saldırıya uğradı, iki gazeteci de sözlü saldırıya uğradı. Ayrıca dört medya organı da AKP çevrelerince tehdit edildi. Üç aylık dönemde 71 gazeteci toplam 532 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılandı. 5 gazeteci toplam 43 bin 840 TL. para cezası ödemeye mahkûm edildi. Görüldüğü gibi Türkiye'deki tablo her gün biraz daha kararıyor.

                Gerçeği görelim. Türkiye tam anlamıyla rejim değişikliğine gidiyor. Bilginin yasaklanması, bilgiye ulaşımın yasaklanması çok önemli işaretlerdir. Yukarıda bahsettiğimiz Türkiye'de Wikipedia Ansiklopedisine ulaşımın engellenmesi ne içindir? Diyelim ki Türkiye aleyhine yanlış birkaç sayfa bilgi var. Bütün dünya bunu görüyor, biliyor, okuyor. Acaba biz de okusak değişik kanallarda açıklama yapsak, cevap versek, haklıysak yasal yollara başvurup yanlış yayın hakkında yasal işlem yaptırsak ve kanuni haklarımızı kullansak kötü mü olur?

                İktidar 2002'den itibaren ferdi hürriyetlere karşı tavır almıştır. Sokak hareketlerine asla hoşgörü gösterilmemiş, ölçüsüz güçle, aşırı sertlikle üzerine gidilmiştir. Anarşiyi, sokak anarşisini hoş görmek asla mümkün değildir. Ancak tek suçu sokakta bağırmak olan, şiddete baş vurmayan insanlarımızı tazyikli su ile yerlerde sürüklemek, coplamak da hoş görülmesi mümkün olmayan sertliklerdir.

Tek yanlı medya

                Diğer taraftan bu iktidar döneminde bütünüyle medya tek yanlı hale getirilmiştir. İktidara karşı olan kalemler susturulmuş işsizliğe mahkûm edilmiştir. Aynı adaletsiz, tahammülsüz uygulamanın örneklerini televizyonlarda da görüyoruz. Geçtiğimiz referandumda yaşadığımız gibi saatlerce bütün ekranlar iktidara hizmet etmiştir. Tek sesli, tek yönlü yayınlarla Türkiye AKP'den ibaret kılınmıştır. Ancak bütün adaletsiz uygulamalara rağmen Hayır diyenler ezilmemiş, bitmemiştir.

                Şu an referandumun sonucu olarak kuvvetler ayrılığı ilkesi bitmiştir. Yasama, yürütme, yargı hepsi tek adamın, Cumhurbaşkanı'nın şahsında toplanmıştır. Türkiye 1838 Tanzimat-ı Hayriye Fermanı'ndan bu yana hürriyetçi rejimi modern devlet manasında yerleştirmek için mücadele veriyordu. Ne hazin tecelli ki şu an milletin iradesiyle kurduğu modern devlet bütün hukuki kurumlarıyla çöküyor. Türkiye'yi Batı Dünyasından tamamiyle kopararak Suudi Arabistan, Katar üçgenine hapsetmek intihardır. Veliahtın talimatıyla bir milyon İmam Hatipli yetiştirmek bunun ön cephesidir. Halbuki bir milyon bilgisayar mühendisi derseniz ülkeye kalkınma yolunda kanat takmış olursunuz. Baht utansın!.. Anadolu'da Türk Tasavvuf düşüncesinin zirve şahsiyetlerinden Mevlânâ (1227-1273) çağlar ötesinden şöyle buyuruyor; Ey insan! Hürriyetinin kıymetini bil. Hür ol da hayvan ol!

Yazarın Diğer Yazıları