Her üç çocuktan biri göremiyor

Her üç çocuktan biri göremiyor
Üç çocuktan biri sağlıklı göremiyor

Okul çağındaki her üç çocuktan birinin uzağı ya da yakını görme problemi yaşıyor. Op. Dr. Özbilen göz bozukluklarının baş ve göz ağrısının yanı sıra derslerde başarısızlığa neden olabileceğini söyledi.

Uzmanlar, aileleri çocukların göz sağlığı konusunda uyarıyor. Çocuklardaki göz sağlığı tablosunu çarpıcı bir istatistikle paylaşan Dünyagöz Adana Hastanesi'nden Op. Dr. Kemal Turgay Özbilen, Türkiye'de okul çağındaki her üç çocuktan birinin uzağı ya da yakını görme problemi yaşadığını belirtti. Oranın yüksekliğine dikkat çeken Op. Dr. Özbilen, önlem alınmadığı takdirde göz bozukluklarının çocuklarda baş ve göz ağrısının yanı sıra konsantrasyon bozukluğu ve derslerde başarısızlığa neden olabileceğini kaydetti. Ülkemizde genellikle çocukların ilgili öğretmenlerin dikkati ve tavsiyesiyle göz doktoruna getirildiğini vurgulayan Dr. Özbilen, "Öğretmenlerin bu konudaki hassasiyetleri kesinlikle takdiri hak ediyor, ancak çocukların tüm hayatını etkileyebilecek böyle bir konuda ailelerin dikkati elden bırakmamaları gerekiyor" dedi.

OKURKEN ÇABUK YORULMAK

Göz problemlerinin okul başarısını etkileyebileceğini belirten Op. Dr. Özbilen, "Aileler genellikle çocuklarının okuldaki başarısızlıklarını öğrenme yeteneklerinin düşük olmasına bağlayabiliyor. Oysa sorun bir göz rahatsızlığından kaynaklanıyor olabilir" ifadelerini kullandı. Özbilen, özellikle okul dönemlerinde nükseden baş ve göz ağrılarının, uzun okuma yapamamak, okurken çabuk yorulmak, satır atlamak, tahtayı iyi görememek çocuğun derslerinden geri kalmasına neden olmasının yanı sıra derse olan ilgisinin ve konsantrasyonunun azalmasını da hızlandıracağını dile getirdi.
Çocuklara uygulanacak basit bir göz muayenesi ile mevcut görme azlığı probleminin ve tetikleyebileceği durumların erken tespit edilebileceğini söyleyen Dr. Özbilen, 0-16 yaş grubundaki çocukların göz sağlığını korumak için yapılacak göz muayenelerinin yaş aralıklarına da dikkat çekti. Özbilen ailelerin özellikle doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince çocuklarının düzenli göz muayenesini aksatmaması gerektiğini vurguladı.

Ailelerin dikkat edecekleri basit ayrıntılarla çocuklarındaki göz probleminin farkına varabileceğini söyleyen Özbilen "Aileler çocukları genellikle 'Televizyonu yakından izleme, gözlerin bozulur' diye uyarıyor, oysa çocuklar gözlerindeki problemden dolayı televizyonu yakından izliyor olabilir" ifadelerini kullandı. 

Op. Dr. Kemal Turgay Özbilen, çocuklardaki göz bozuklukları için takip edilmesi gereken belirtileri şu şekilde sıraladı: Göz kayması, gözde sulanma, gözleri sık sık ovalamak. Başı bir yana eğerek bakmak. Bir gözü kapayarak ya da gözlerini kısarak bakmak. Çok yakından okumak ya da okuduğu satırı atlamak. Aktivitelerde gösterilen düşük performans, baş ağrısı ve dalgınlık.