Hilary Clinton, Tansu Çiller'in talebini reddetti

Hilary Clinton, Tansu Çiller'in talebini reddetti
ABD Başkan Adayı Hilary Clinton'ın, Tansu Çiller'in seçim çalışmalarına katkıda bulunma talebini geri çevirdiği ortaya çıktı.

Milliyet yazarı Güneri Civaoğlu, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’un eşi, bugünün ABD Başkan adayı Hillary Clinton ile Tansu Çiller'in yakın dost olduklarını belirterek Çiller'in bu yılın başında Clinton'ın seçim kampanyasına destek olmak istediğini yazdı. Civaoğlu, Clinton'ın kampanya ekibinin Çiller'e “Çok teşekkür ederiz. Ancak yasalarımıza göre seçim kampanyalarına ABD vatandaşı olmayanlardan mali katkı kabul edemiyoruz” cevabını verdiğini aktardı. 

Güneri Civaoğlu'nun Milliyet gazetesinin bugünkü (29 Eylül 2016)nüshasında yayımlanan 'Tansu... Hillary...' başlıklı yazısından önemli kısımlar şöyle:

Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminden -medyaya yansımamış- iki ziyaret.

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’un eşi statüsüyle Hillary Clinton 2 kez Çillerlerin yemekte -özel- konuğu oldu.

İstanbul Boğazı Yeniköy’deki Çiller yalısında dost sohbeti havasında -birbirlerine “Tansu” ve “Hillary” diye hitap edecek kadar- yakınlaştılar.

Bu yılın başlarında Tansu Çiller Amerika’nın Boston kentindeydi. 

Hillary Clinton’un da Boston’da olduğunu medyadan öğrenince görüşmek istedi.

Hillary Clinton’un “kampanya direktörünü” aradı.

“Oğlunun Boston’da ticari işlerinin olduğunu ve kampanyaya mütevazı bir mali katkıda bulunmaktan mutlu olacağını” söyledi.

“Mrs. Clinton’la görüşmem mümkün olursa büyük zevktir” diye ilave etti.

Aldığı cevap şöyle:

“Çok teşekkür ederiz. Ancak yasalarımıza göre seçim kampanyalarına ABD vatandaşı olmayanlardan mali katkı kabul edemiyoruz. Mrs. Clinton seçim kampanyası programına göre bir başka eyalete gitmek üzere uçmakta...”

Aynı şahıs birkaç saat sonra Çiller’e dönüş yapıyor.

“Mrs. Clinton bu güzel jestinizden memnun oldu. Sizinle baş başa görüşmekten sevinecek. Eğer yarın bulunduğumuz eyalete gelirseniz saatini ve yerini kararlaştıralım.”

Tansu Çiller, bu -uzun sayılabilecek- seyahate çıkması mümkün olmadığı için “en samimi ve yürekten temennilerinin bildirilmesini, Clinton başkan seçildikten sonra kendisini özellikle ziyaret etmek istediğinin de söylenmesini” rica ediyor.