Hindistan dünya devleri arasına girdi!

Hindistan dünya devleri arasına girdi!
GSLV-D5 roketini uzaya fırlatan Hindistan, milyarlarca dolarlık uydu taşımacılığı pazarına adımını attı.

İlk kez kendi ürettiği kriyojenik (soğutmalı) motorla güçlendirilmiş GSLV-D5 roketini uzaya fırlatan Hindistan, milyarlarca dolarlık uydu taşımacılığı pazarına adımını attı.

"Dünya'nın Dönüşüyle Uyumlu Uydu Fırlatma Aracı" (GSLV) adlı roket sistemini kullanan, GSLV-D5 roketi daha önce yapılan iki başarısız denemenin ardından dün, Hindistan'ın Satiş Dhavan Uzay Üssü'nden başarıyla fırlatıldı. Satiş Dhavan uzay üssü, Hindistan'ın güney eyaleti Andra Pradeş açıklarındaki Sriharikota adlı bir kaya oluşumunda yer alıyor.

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşunun (HUAK) uzay görevi direktörü K. Sivan yaptığı açıklamada, GSLV-D5 roketinin taşıdığı GSAT-14 haberleşme uydusunun Dünya etrafındaki belirlenen yörüngesine kusursuz bir şekilde oturduğunu bildirdi.

HUAK Başkanı K. Radhakrişnan, Hindistan'a 350 milyon rupiye (yaklaşık 12 milyon 255 bin TL) mal olan uzay görevinin başarıyla yerine getirilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu, ekibimizin gerekli olgunluğa erişmiş olduğunu gösteriyor. Bu gurur dolu anı ülkemize hediye ediyoruz" dedi.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in ofisinden yayımlanan tebrik mesajında da "Başbakan, HUAK bilim adamları ve mühendislerine, GSAT-14 haberleşme uydusunu taşıyan GSVL-D5 roketinin başarıyla fırlatılması dolayısıyla tebriklerini sunar" ifadesi yer aldı.

HİNDİSTAN UYDU TAŞIMACILIĞINDA DÜNYA DEVLERİ ARASINDA

HUAK tarafından geliştirilen ilk roket sistemi olan Kutup Uydu Fırlatma Aracı (PSLV) adını taşıyan roket sistemi sıvı yakıtla çalışıyor ve 1-1,5 ton ağırlığında yük kaldırabiliyor.

Hindistan, bu roket sistemini kullanarak Kasım 2013'te Mars Uydu Misyonu (MOM) adlı uzay aracını başarıyla uzaya fırlatmıştı. MOM uzay aracının Mars yörüngesine 24 Eylül 2014'te ulaşması bekleniyor.

Sıvı yakıt kullanan PLSV'den farklı olarak sıvılaştırılmış gaz halindeki yakıt ve oksitleyici madde karışımını çok yüksek derecelerde soğutarak muhafaza eden kriyojenik bir motor kullanan GSLV roket sistemiyse, 2-2,5 tona kadar yükü kaldırabiliyor. GSLV bu daha yüksek kaldırma gücüne, kriyojenik motorunun alışılmış sıvı yakıtlı roket motorlarına göre daha yüksek bir itiş gücüne sahip olması sayesinde ulaşabiliyor. Ancak kriyojenik motordaki yakıtın ve oksitleyici maddenin sıvı halde kalabilmeleri için süper soğuk derecelerde muhafaza edilmeleri gerekiyor.

HUAK, başarıyla tamamladığı söz konusu uzay göreviyle ABD, Rusya, Japonya, Çin ve Fransa'nın ardından, kendi ürettikleri kriyojenik motorla uzaya uydu gönderen dünyadaki 6. uzay kuruluşu olma başarısını gösterdi, HUAK'ın başarısıyla Hindistan uydu taşımacılığında söz sahibi dünya devleri arasındaki yerini aldı.