Hindistan ve Pakistan, ŞİÖ'ye üye oluyor

Hindistan ve Pakistan, ŞİÖ'ye üye oluyor
Kazakistan'ın başkenti Astana'da Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi başladı. Zirvenin Hindistan ve Pakistan'ın ŞİÖ'ye üyelikleri tamamlanacak.

Astana'da bugün başlayan ve iki gün sürecek ŞİÖ zirvesinde bugün, Örgüt'ün geliştirilmesi, uluslararası terör, Ortadoğu ve Afganistan'ın durumu gibi konular ele alınacak. Sputnik'in haberine göre liderlerin de görüşmeler gerçekleştireceği zirve kapsamında, Hindistan ve Pakistan'ın üyeliklerinin tamamlanacak. İki ülkenin katılımıyla bünyesinde en çok ülkeyi barındıran uluslararası örgütlerden biri olacak ŞİÖ, 3 milyarı aşkın insanı çatısı altında toplayacak.

NAZARBAYEV: TARİHİ BİR ZİRVE

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Pakistan ve Hindistan'ın üyeliği bakımından zirveyi ‘tarihi' olarak nitelendirdi.

MORGULOV: GELİŞİM İÇİN YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov da, iki ülkenin katılımının ŞİÖ'nün gelişimine yeni bir ivme kazandıracak imkânlar oluşturacağını söyledi.

11 ANLAŞMA İMZALANACAK

Öte yandan zirvede Astana Deklarasyonu, Aşırıcılıkla Mücadele Anlaşması ve liderlerin terörle mücadeleye yönelik ortak açıklaması da dahil olmak üzere 11 belgenin imzalanması planlanıyor.

Çin, Rusya, Tacikistan, Kırgızistan ve Özbekistan liderleri tarafından 2001 yılında kurulan ŞİÖ'de Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal ve Sri Lanka diyalog partneri konumunda.

İlgili Haberler