Hiperaktif çocuklarda kil ve oyun hamurları

Oyun hamurları her çeşit çocuk için gereklidir. Çocuklar bu hamurlarla okul öncesinde tanışırlar. Özellikle 1,5 - 2 yaşındaki çocuklar bu hamurlarla çok rahatlıkla oynayabilirler. Bu hamurları evde anneler hazırlayabilirler. Boya kullanabilirler. Renklendirebilirler. Sadece hamurla kalmayabilirler. Kil, toprak bu alanda kullanılabilir. Özellikle yaz boyunca kum da bu işi görür.
Bu tür nesneleri sadece çocuklar değil, büyükler de kullanabilirler. Özellikle çocuklar bu tür maddeleri büyükleriyle çalışırken daha fazla zevk alırlar. Öğretici ve eğitici çalışmalar yapabilirler. Özellikle hiperaktif çocukların kil veya hamurla yapılan çalışmalarından keyif aldıklarını biliyoruz. Bu çalışmalarda daha rahatladıklarını, aşırı hareketlerinin azaldığını gözlemlemekteyiz. Özellikle kille veya hamurla yapılan çalışmalardan sonra bu yapılan çalışmaların boyanması aşaması da onları rahatlatan bir süreci getirir.
Sakin kalmak, el becerisini geliştirmek açısından da çok önem taşır. Bu yönde yetenek geliştiren çocukların yetişkin yaşlarda sanata yöneldiklerini görebiliyoruz. Bir hamurla çalışmak kişiyi de duygusal olarak yumuşatacaktır. Öfke nöbetleri azalacak, stres ve anksiyete ortadan kalkacaktır. Yapılan nesnelerin saklanması, sergilenmesi, hediye edilmesi de bu çocukları daha da mutlu edecektir. Sadece hamurla uğraşmak değil bu çalışmayı birkaç çocuk birlikte yapabilirler. Arkadaşlık, grup çalışması bu çalışmada da geçerlidir. Çocuğa yapılan nesne konusunda bilgi verebilirsiniz. Bu konuda yeteneği varsa bir kursa gönderebilirsiniz. Özellikle eve gelen misafirlere ikram edeceğiniz tatlı kurabiyeleri çocuğunuzla birlikte hazırlayabilirsiniz. Çocukla kaliteli zaman geçirmek işte böylece gerçekleşmiş olur.
Özellikle eve misafir gelecekse bu defa bu tür hamurlardan alabilirsiniz. Çocukla yola veya gezmeye gidecekseniz bu defa çantanıza bu tür hamurlardan koyun. Misafirliğe götürün. Çocuk sıkıldı mı çıkartın eline verin, onun oynamasını sağlayın. Çocuğun yaptığı şeyleri sergileyin. Onlara değer verin ki çocuğunuz bu konuda çalışmasına iştahla devam etsin.

Yazarın Diğer Yazıları