"Hocalı soykırımına Avrupa sessiz kaldı"

"Hocalı soykırımına  Avrupa sessiz kaldı"
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, "Hocalı soykırımı sadece Azerbaycan milletinin değil, benim milletim Türk milletidir diyen herkesin sorunudur" dedi.

Paşayeva, Hocalı katliamının 23. yıl dönümü dolayısıyla Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Hocalı Soykırımı'nı Unutma" konulu konferansta yaptığı konuşmada Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992'de Ermenistan'ın acımasız soykırım gerçekleştirdiğini belirtti. Daha öncesinde ise aynı soykırımın Karadağ bölgesinde yapıldığını söyledi. Soykırım kelimesini dünyanın her yerinde kullanacağını ifade eden Paşayeva, İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre soykırımın uluslararası alanda tam olarak ortaya konulduğunu ifade etti. Paşayeva, sözleşmede soykırım için esas olanın öldürülen insan sayısı değil etnik, dini, milli kimliğin maksatlı olarak acımasız şekilde katledilmesi olduğunu vurgulayarak, "Hocalı'da bir soykırım yaptıklarını bir süre Ermeniler'in kendileri yazmış. 'O insanları Türk oldukları için katlettik'diyorlar. Bakın 'O insanları Azerbaycan vatandaşı oldukları için değil, Türk oldukları için katlettik'diyorlar. Hocalı soykırımı sadece Azerbaycan milletinin değil, benim milletim Türk milletidir diyen herkesin sorunudur" dedi. 

Rusya müsaade etmedi  
Ermenistan'ın böyle bir soykırıma kalkışırken en büyük destekçilerinin Ermeni diasporası ve bazı dış güçlerin olduğunun altını çizen Paşayeva, soykırım yapıldığı tarihte Rusya'nın Azerbaycan'nın kendi silahlı ordusunu kurmasına müsaade etmediğini öne sürdü. Paşayeva, Hocalı soykırımında katledilen insanların Müslüman ve Türk yerine Hristiyan olmaları halinde Avrupa'nın çok daha farklı bir tepki ortaya koyacağını iddia ederek Avrupalı ülkelerin soykırımda ölenlerin Müslüman ve Türk olmasından dolayı gereken tepkiyi vermediklerini öne sürdü. Paşayeva, soykırıma devletlerin tepki vermemesinin dünyada adalet anlayışının ve uluslararası hukukun çöktüğünün bir göstergesi olduğunu dile getirdi.