Hollanda'dan Apple'a rekor ceza

Hollanda'dan Apple'a rekor ceza
Hollanda Apple ile "yükümlülüklerini yerine getirmeme" sebebiyle karşı karşıya geldi. Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu(ACM), şirketten 55 milyon euro ceza alacağını duyurdu.

ShiftDelete''den elde edilen bilgilere göre; Apple, kendi mağazasından indirilen uygulamadaki ücretlendirme konusunda usulsüz davrandığı iddiasıyla Hollanda’da başı derde girmişti. Ocak ayının son günlerinde olayı inceleyen Hollanda rekabet düzenleyicisi Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu (ACM), şartlarını o gün Apple’a iletmişti.

Apple’ın cezası, uyumsuzluk nedeniyle 55 milyon dolara ulaştı

Apple, App Store’da flört uygulamalarının uygulama içi satın alımlar yöntemlerini kullanmasına izin verme planındaki davranışı nedeniyle geçtiğimiz Ocak ayında ACM’nin radarına takılmıştı. O dönem için Hollanda kurumu, üçüncü taraf ödeme yöntemlerini kullanmasına izin vermediği için Apple’a yanlışı düzelt uyarısını iletmişti.

Daha öncesinde de defalarca karşı karşıya gelen ikili, henüz uzlaşamadı. ACM, iki ay önce yaptığı uyarıda Apple’ın yükümlülüklerini yerine getirene kadar haftada 5 milyon euro para cezasına çarptırıldığını belirmişti. Sorun düzeltilmezse cezanın 55 milyon ile sınırlı kalacağı da maddeler arasındaydı.

Geçen süre zarfında taraflar, defalarca uzlaşı yoluna gitse de ortak bir zeminde buluşamadı. 11 haftalık sürede de sorun giderilemeyince Apple, maksimum cezaya çarptırıldı. Taraflar, hala ortak bir zemin arayışını sürdürüyor. Apple’ın olumlu hareketlerinden memnun olan kurum, konuya ilişkin olarak ACM, bir açıklama yaptı.

ACM, Apple’ın şu anki adımını memnuniyetle karşılıyor. Düzeltilmiş teklif, App Store’u kullanmak isteyen flört uygulaması sağlayıcıları için kesin koşullar sağlamalı. Geçen hafta sonuna kadar Apple hala ACM’nin gereksinimlerini karşılamadı. Bu yüzden Apple’ın maksimum 55 milyon dolar ceza ödemesi gerekiyor.

 

İlgili Haberler