Hollanda askerlerinin Müslüman katliamına kanıttır bu. İnsanlığın utanç görüntüsü

Hollanda askerlerinin Müslüman katliamına kanıttır bu. İnsanlığın utanç görüntüsü
Srebrenitsa’da 8 bin Müslüman’ın katledilmesinde Hollanda ve BM askerinin de parmağı olduğunun kanıtı sayılacak görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Srebrenitsa’nın Ratko Mladić ve beraberindeki Çetnik birliklerine teslim edilmesinden sonra ‘rehin alındığı’ ve ‘zorda kaldığı’ iddia edilen Hollandalı Birleşmiş Milletler askerlerinin eylendiği ve dans ettiği görüntüler sosyal medyada yeniden gündem oldu.

NE OLMUŞTU?

1993 yılında BM Srebrenitsa''yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etti.

Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995''de Srebrenitsa düştü.

Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, Srebrenitsa''nın hemen dışındaki Potocari''de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barış gücü karargahına sığındı.

Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söyledi.

Ancak askerler Bosnalı Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnağı Sırplara teslim etti.

Sırp güçler karargaha sığınanlar arasından ayırdıkları 300 erkeği kamyonlarla götürüp öldürdü. Kadın ve çocuklar da Bosna''nın diğer kesimlerine götürüldü.

Kasabada 8 binden fazla Müslüman öldürüldü.

SIRPLARA KARARGAHIN KAPISINI AÇAN HOLLANDALI ASKER YAŞANANLARI ANLATTI

Hollandalı asker Liesbeth Beukeboom, 11 Temmuz 1995 günü Bosna Hersek''in Srebrenitsa kentinde yaşanan katliamı bu sözlerle anlatıyor.

"Güvenli bölge" ilan edilen Srebrenitsa''da, Birleşmiş Milletler (BM) adına barışı koruma misyonunu üstlenen Hollanda Görev Kuvveti''nde (Dutchbat) görevli olan Beukeboom, komutanının emriyle Sırp güçlerine, binlerce Boşnak''ın sığındığı BM Barış Gücü karargahının kapısını açan kişi.

Boşnaklara ait evleri ateşe veren Sırpların, daha sonra binlerce Müslüman Bosnalının sığındığı Dutchbat karargahının kapısına dayandığını söyleyen Liesbeth Beukeboom, "İki kadın asker son derece savunmasızdık" diyor.

Sırp askerleri, "Bariyeri aç" çağrısına, "Hayır, açamam. İçeri giremezsiniz" diye karşılık veren Beukeboom''a silahlarını doğrultarak, "O zaman biz zorla gireriz" dedi.

Beukeboom, o an korku içerisine Dutchbat Komutanı Albay Tom Karremans''ı arayarak giriş kapısına gelmesini istedi. Ancak Albay Karremans gelmedi; yerine bir Hollandalı binbaşıyı gönderdi.

Binbaşı, karşısında silahlı Sırp askerlerini görünce, Beukeboom''a "Kapıyı aç" talimatını verdi.

Beukeboom, o andan sonra olanların aklından hiçbir zaman çıkmadığını anlatıyor:

"Tam bir kaos ortamı vardı. Sırplar kalabalığın içine girdi. Bazı insanları vurdular. Kadınlar korkudan düşük yaptı, bebekler öldü, insanlar şok içindeydi."

İlgili Haberler