Hollanda'nın Srebrenitsa kararında Kalın'dan açıklama

Hollanda'nın Srebrenitsa kararında Kalın'dan açıklama
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Srebrenitsa katliamında, BM Barış Gücü’nde görev yapan Hollanda askerlerinin kusurlu olduklarına dair mahkeme kararı hakkında açıklamada bulundu.

Kalın yaptığı yazılı açıklamada, Hollanda Temyiz Mahkemesi’nin, Srebrenitsa’da hayatını kaybeden ve bir kısmının cesetleri hala bulunamayan binlerce masum Bosna-Hersekli Müslümandan 350’siyle ilgili kararının, Uluslararası Adalet Divanı’nın “soykırım” tespitini teyit ettiğini belirtti.

Ancak, her iki kararda da sadece Srebrenitsa’da görev yapan kişilerin sorumlu tutulmasının, bu büyük insanlık suçuyla gerektiği şekilde henüz yüzleşilemediğini gösterdiğini kaydeden Kalın, şöyle dedi:

“1995 yılından beri, yakınlarının yasını tutan, onların ardından gözyaşı döken Boşnak annelerin, babaların, evlatların, kardeşlerin yüreğini teskin edecek adımların daha hızlı, daha hakkaniyetli, daha etkin şekilde atılması gerekiyor.

Gelecekte Avrupa’nın ve insanlığın bu tür trajedilere bir daha maruz kalmaması için, özelde Srebrenitsa, genelde Bosna-Hersek meselesinin adil bir değerlendirmeye tabi tutulması, suçluların açıkça ilan edilip, hak ettikleri cezalara çarptırılmaları çok önemlidir.

Türkiye, Bosnalı kardeşlerinin uğradığı zulümlerin ve katliamların takipçisi olma, onları bu davalarında yalnız bırakmama konusunda kararlıdır. Bu vesileyle bir kez daha Bosna-Hersek’te katledilen tüm masumları tazimle yad ediyor, Bosna halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyor, sabır diliyoruz.” 

ALMANYA'YA YÜKLENDİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman siyasetçilerin açıklamalarıyla ilgili konuştu.

Kalın, şunları söyledi:

“Provokatif ve art niyetli açıklamalar kabul edilemez. Türkiye’ye ders vermeye kalkanlar terör örgütlerine, darbecilere ve kanun kaçaklarına kol kanat geriyor.

“Cumhurbaşkanımız yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla buluşmasının sudan sebeplerle engellenmeye çalışılması dostluk ve müttefiklik ilişkisiyle de bağdaşmaz.”

Ne olmuştu?

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi kapsamında Almanya ziyaretinde konuşma yapmak için resmi olarak başvuruda bulunduğunu açıklamıştı. Gabriel “Dün Türkiye'den Türk Devlet Başkanı Erdoğan G20 zirvesi çerçevesinde vatandaşlarına konuşmak istediği için resmi bir başvuru aldık. Erdoğan’ın G-20 Zirvesi dışında kamuoyu karşısına çıkması, iki ülke arasındaki tansiyon göz önünde bulundurulursa uygun olmaz” demişti.