Hücuma geçecekler

Yunan fanatikler (=ırkçılar) Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris'i tekme-tokat dövdüler. Ekranda gördük... Polis saldıranların elinden zor aldı. Sebep ne biliyor musunuz? Butaris'in Türklerle dost görünmesi...

Dün yazdım... Biz "Kudüs" dedikçe, Siyonistleri katliamcılıkla ve hatta soykırımcılıkla suçladıkça, bilinen ama görünmeyen eller, hükûmet edenlerimizin de pek sevdiği muhayyel sözle ifade edelim, "üst akıl platformu" kurarak, Türkiye'yi zayıf karnından vurmak için harekete geçeceklerdir. Geçtiler bile... Soyadında "-yan" eki olan, bir zamanlar Fethullahçıların, şimdi İslâmcıların akıldanesi "liberal gazeteci" "Ermeni soykırımını kabule mecbursunuz." demeye gelen yazılar yazıyor. (Bu meseleye geleceğim.)

Pontusçular, M. Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelişini kendileri için "felâket" görüyorlar. İstiklâl Savaşı'mızın başlangıcı o gün; 16 Mayıs'ta İzmir'i işgal eden Yunanlar için de sonun başlangıcı.

Yunan Parlamentosu, 1994 yılında oy birliğiyle, "19 Mayıs Pontuslu Rum Soykırımı'nı Anma Günü" kabul ediyor ve her yıl 19 Mayıs'ta biz M. Kemal'in Samsun'a çıkışını kutlarken, Yunan ırkçılar da kendilerince "soykırım"ı anmak için toplanıyorlar.

Bu yıl Selanik'te Beyaz Kule önünde bir "anma" töreni yaptılar.

(Ara not: Ege Denizi'nin kıyısında, yolun berisindeki Beyaz Kule'nin bizim yakın tarihimizde ve hususiyetle İttihat ve Terakkî'nin kuruluşunda ve fikir hareketlerinde ayrı bir yeri vardır. Ziya Gökalp'in, Türkçülüğün Esasları'nda, "Türkçülüğün Tarihi" bahsinde, "Selanik'te Genç Kalemler isminde bir mecmua çıkıyordu. Mecmuanın sermuharriri Ali Canip [Yöntem] Bey'le bir gece Beyaz Kule Bahçesi'nde konuşuyorduk. Bu genç bana mecmuasının lisanda sadeliğe doğru bir inkılâp yapmaya çalıştığını, Ömer Seyfettin'in bu mücâhedede pîşvâ [öncü] olduğunu anlattı." der. Ömer Seyfettin'in, Türkçenin sadeleştirilmesi manifestosu diyebileceğimiz, "Yeni Lisan" makalesi imzasız olarak bu dergide çıkmıştır.)  

Pontusçuların "anma" törenine Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris de katılıyor. Irkçılar, onu görünce deliye dönüyorlar. Hürriyet gazetesinin Atina muhabiri Yorgo Kırbaki'nin haberine göre; kalabalık bir grup, Butaris'in daha önceki Atatürk ve Türklerle ilgili olumlu ifadelerini hatırlatmışlar, tören yerini terk etmesini istemişler. O yerinden kalkmamış ama sonra 76 yaşındaki başkana sokakta girişmişler.

Bazı Yunanlarda Türklere karşı dinmez bir kin var. Yiannis Butaris, büyük bir cesaretle başkan seçilmeden önce, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin bulunduğu sokağa "Atatürk Sokağı" adı verilmesini ve şehir merkezinde bir "Türk Anıtı" dikilmesini teklif etmiş. Sonradan geri adım atmak zorunda kalsa da, bu düşünceyi Yunanistan'da dile getirebilmesi, kendisine güvenini ve cesaretini gösterir.

Butaris, iki dönemdir başkan. Demek ki, halk Butaris'e tavır almıyor.

Benim burada sık dillendirdiğim şudur: Halklar birbirini anlamalı... Yunanlar, Ermeniler, Türkler tarih boyu iç içeydiler. Elbette emelleri olacak ama hırs dostluğun önüne geçmemeli.

Bekleyin... Türkiye'yi dara sokmak için neler neler çıkarılacak... Soykırımcılar, sahne gösterilerini Türkiye'ye taşıyacaklar. Biliyorsunuz, Pontusculuk için içimizde kitaplar bile yazanlar var.

Ermenici soykırımcılar ise gani... Elini sallasan birine değiyor.

Yazarın Diğer Yazıları