Hüda-Par anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesini istedi

Hüda-Par anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesini istedi
Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Hüda-Par'dan anayasa hakkında skandal talepler geldi. Hüda-Par Genel Başkanı Yapıcıoğlu anayasanın ilk dört maddesi korunacaksa yeni anayasa değişikliği yapılmasın dedi. Skandal sözler, Anadolu ajansı tarafından "Çatışmalar durdurulsun" başlığıyla abonelerine duyuruldu.

Yeniçağ / Özel / İstanbul

Hür Dava Partisi(HÜDAPAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Batman'da düzenlediği basın toplantısında anayasanın ilk dört maddesini hedef aldı. Anayasa değişikliğini desteklediklerini belirten Yapıcıoğlu, ilk dört maddenin korunması durumunda çalışmaların herhangi bir anlam ifade etmediğini söyledi.

O MADDELERE DOKUNULSUN

Yeni anayasa ile ilgili açıklamalarda Yapıcıoğlu, hiçbir parti desteklemese bile AKP'nin hazırladığı anayasa taslağının Meclis'e geleceğini söyledi. Yapıcıoğlu, "Biz de şunu diyoruz; eğer o başta ki 'değişmez ve değişmesi teklif dahi edilemez' maddelere dokunulmayacaksa, askeri sistemi ve vesayetçi sistemi dayatan maddelere dokunulmayacaksa bu yeni anayasa olmayacaktır" ifadesini kullandı.

HDP'LİLERE DOKUNMAYIN!

HDP'lilerin dokunulmazlık dosyalarına ilişkin bir basın mensubunun sorduğu soru üzerine açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı, "kendi ideolojisine göre, kendi dünya görüşüne göre hareket eden ve farklı farklı kararlar veren çok sayıda yargı mensubunun olduğu bir memlekette siyasi dokunulmazlıkların kaldırılmasını tehlikeli görüyoruz" dedi.

AA YAYINLADI

HÜDA PAR'ın anayasanın ilk dört maddesini hedef aldığı açıklamaları, devletin haber ajansı AA tarafından "HÜDA PAR: Çatışmalar dursun" başlığıyla abonelerine servis edildi.

ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ 

İşte HÜDA-PAR'ın rahatsız olduğu anayasanın ilk dört maddesi:

I.  Devletin şekli

MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II.  Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III.  Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV.  Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

 

İlgili Haberler