Ya sınavda yeni konular olursa...

Ya sınavda yeni konular olursa...
Ya sınavda yeni konular olursa...

YÖK’ün YGS ile LYS’de, ortaöğretim müfredatında yapılan güncellemeyi dikkate alarak soru hazırlaması durumunda, bu k

YÖK’ün YGS ile LYS’de, ortaöğretim müfredatında yapılan güncellemeyi dikkate alarak soru hazırlaması durumunda, bu konuları görmeyen mezunlar, salonlarda sıkıntı yaşayacak.

YGS ile LYS için aylar öncesinden hazırlanmaya başlayan adaylardan bazıları, şimdi bir de görmedikleri konulardan gelebilecek soru sorunuyla karşı karşıya. Bu, doğal olarak, salonlarda dökülen ter miktarını da artıracak.

Ortaöğretim müfredatının güncellenmesi nedeniyle yapılan değişiklik ve eklenen konular YGS ile LYS’ye yansıtılırsa, başta mezunlar olmak üzere, bu yıl sınava girecek adaylar için sıkıntıya yol açacak.  Bugün’ün haberine göre, Yükseköğretim Kurumu bu değişikliklere göre soru hazırlarsa, öğrenciler sınavda işlemedikleri konulardan sorularla karşı karşıya kalacak. Örneğin, matematik müfredatına eklenen ’istatistik’konusunu mezun öğrenciler görmedi. Aynı şekilde 12. sınıf öğrencilerinin eski müfredata göre bu sene görmesi gereken konuların bir kısmı 11. sınıfa alındı.
Yapılan değişikliklerin başta sayısal ve eşit ağırlıktan sınava hazırlananların yanı sıra bütün öğrencileri yakından ilgilendirdiğini ifade eden ilgililer, şunları söyledi: “Mesela sınavın konuları MEB fizik kitaplarına uygun olacak mı? Önceki yıllarda bu konuda bazı sıkıntılar yaşanmıştı. Konu hakkında MEB ile YÖK arasında tam mutabakat sağlanmalı. Fizikte bazı konularda işlem yapmak için hesap makinesi gerek. Sınavlarda makine kullanımı serbest olacak mı? Buna cevap bekliyoruz.”

Müfredatta yapılan değişiklikler şöyle:
Matematik: 11. sınıfa yeni konu olarak, “istatistik” eklendi. Limit konusu ise 12. sınıfın derslerine dahil edildi.
Coğrafya: “Türkiye’nin görünen yüzü yer şekilleri ve iklimi” adlı ders 9. sınıftan 10’a, “Bölgesel örgütler” ise 12’den 11’e alındı. 12. sınıfa “çevre örgütleri” dersi eklenirken, “Türkiye’nin coğrafi bölgeleri” ise müfredattan çıkarıldı. “Türkiye’nin uluslararası örgütlerle ilişkileri” ve “Türkiye’nin turizm değerleri”, 12. sınıf konuları arasında yer verilirken, “Hizmet sektörünün ekonomideki yeri” ile “çevre sorunlarının sınıflandırılması” konuları ise artık 11. sınıflarda okutuluyor. 10. sınıflarda eklenen konu ise “Doğal afetlerde insan rolü” oldu.