Hükümetin 24 Haziran paniği: Ek zam

Hükümetin 24 Haziran paniği: Ek zam
24 Haziran seçimleri yaklaşırken anketlerden çıkan sonuçların tedirginlik yarattığı AKP hükümeti devletin kaynaklarını seferber etmeye devam ediyor. Seçim paketi olarak değerlendiren yasanın ardından, şimdi de memur ve emekliye ek zam açıklaması geldi.

24 Haziran baskın erken seçimine kısa süre kala hükümet yeni seçim hamleleri yapmaya devam ediyor.

Daha önce seçim paketi olarak nitelendirilen yasayla birlikte imar barışı gibi bir çok düzenleme getiren hükümet polis, öğretmen ve sağlık personelinin ek göstergelerini 3600'e çıkarma sözü vermişti. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, şimdi de enflasyondaki artışın memur ve memur emeklisinin maaşına yansıtılacağını bu kapsamda ek zam yapılacağını duyurdu.

Katıldığı bir canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Ağbal, "Yılbaşında yüzde 4 zam yaptık. İkinci yarasında yüzde 3,5 zam yapacağız. Mayıs sonu itibariyle yüzde 6,39. Yüzde 4 olan zam oranının aşmış durumdayız. Haziran ayında ilave olarak enflasyonda yukarı yönlü bir gelişme olursa, 1 Temmuz itibarıyla 1 kuruş eksik olmaksızın maaşlara yansıyacak" ifadelerini kullandı.

Ağbal'ın açıklamaları şöyle:

"Maliye politikası para politikası noktasında ciddi bir destek verecek. Hazırlıklarını yapıyoruz. Mayıs ayı verisi yüzde 12,15. Bu bizim arzu etmediğimiz seviye. Bununla ilgili gereken her türlü tedbiri alacağız. Döviz kuru gelişmeleri enflasyon dinamiklerini olumsuz yönde etkiliyor. Son dönemde TL'deki normalin üzerindeki değer kaybı enflasyonu yukarı çekiyor. 2016 sonundan itibaren maliyet enflasyonuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bizim gibi petrol ithal eden ülke açısından petrol fiyatlarının artması enflasyonu yukarı çekiyor. 

Yılbaşında yüzde 4 zam yaptık. İkinci yarasında yüzde 3,5 zam yapacağız. Mayıs sonu itibariyle yüzde 6,39. Yüzde 4 olan zam oranının aşmış durumdayız. Haziran ayında ilave olarak enflasyonda yukarı yönlü bir gelişme olursa, 1 Temmuz itibarıyla 1 kuruş eksik olmaksızın maaşlara yansıyacak İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zammında da ilk 6 ayki enflasyonu yansıtacağız. Kabaca memur maaşlarındaki her yüzde 1'lik artışın maliyeti 2,3 milyar lira. En düşük memur maaşı 3 bin 50 liraya çıkacak. En düşük memur emeklisi maaşı 2 bin 94 liraya çıkacak. En düşük SSK aylığı 1670 liraya çıkacak."

İlgili Haberler