Siyasetin efsanesi Hüsamettin Cindoruk kabine toplantısında ne konuşulduğunu açıkladı. Erdoğan sinirlenecek

Siyasetin efsanesi Hüsamettin Cindoruk kabine toplantısında ne konuşulduğunu açıkladı. Erdoğan sinirlenecek
Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, AKP'ye ve başkanlık sistemine sert eleştirilerde bulundu. Kabine toplantısında masada nelerin olduğuna değinen Cindoruk, "Cumhurbaşkanı’nın seçtiği 20 kişi bir araya geliyorlar. O gevezelik toplantısı olur. Otururlar, konuşurlar, sohbet ederler, kurabiye yerler, çay içerler" dedi.

Erdoğan sinirlenecek

ANKA''da yer alan habere göre; eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ANKA Haber Ajansı''na konuştu. Cindoruk, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devletin tek bir kişiye teslim edildiğini, ülkede ciddi bir rejim krizi ve öngörülebilir, önlenebilir nedenlere bağlı pek çok sorun yaşadığını söyledi.

"BU ELBİSE OTURMADI, BÖYLE BİR ELBİSE YOK"

(Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ilgili konuşan Cindoruk, "Bu elbise oturmadı. Böyle bir elbise yok. En çarpıcı misal, kabine. ‘Cumhurbaşkanı Kabinesi’ diyorlar. Cumhurbaşkanı Kabinesi olur mu? Kabine dediğin, parlamentonun seçtiği, onay verdiği, değiştirme kabiliyetini elinde tuttuğu bir seçilmişler meclisidir. Kabine, devleti yöneten icra kurulu, yani başbakanı olan bir bakanlar kurulu. Böyle bir bakanlar kurulu var mı? Yok." ifadelerini kullandı.

"O GEVEZELİK TOPLANTISI OLUR, OTURUR KURABİYE YERLER, ÇAY İÇERLER"

Kabine toplantısında alınan kararlara da değinen Cindoruk, "E kabine nasıl toplanıyor? Kabineyi kim seçmiş? Cumhurbaşkanı seçmiş. Cumhurbaşkanı’nın seçtiği 20 kişi bir araya geliyorlar. O gevezelik toplantısı olur. Otururlar, konuşurlar, sohbet ederler, kurabiye yerler, çay içerler. Öyle deseler anlarım. ‘İstişari bir toplantıydı’ filan. Ama ‘Kabinenin kararlarını uyguluyoruz’ derlerse işte orada Anayasa''yı ihlal vardır. Anayasa''da kabine var mı? Yok. Bakanlar Kurulu veya bir başka ad altında toplantı yok. ‘Bakanları tayin eder’ diyor. O tayin ettiği bakanlar devlet memurundan farksız. Eski tabiriyle atanmışlar. Seçilmişler ve arkalarında bir miktar dahi olsa bir irade var mı? Hayır." diye konuştu.

"O KARALARIN HEPSİ GAYRİMEŞRUDUR, ANAYASA''YA AYKIRIDIR"

Cindoruk, "Bir sürü memur bir araya geliyorlar. Bunların toplantı yaptıkları yeri bilsem oraya dilekçe vereceğim. Oturuyorlar, konuşuyorlar, sohbet ediyorlar ve Cumhurbaşkanı diyor ki ‘Bugünkü kabine toplantısında aldığımız kararlar’. O kararların hepsi gayrimeşrudur. Hepsi Anayasa''ya aykırıdır. Hatta Anayasa''yı ihlal suçudur. Hukukçularımızı davet ediyorum. Tetkik etsinler. Kabine olmayınca iş kime kalıyor? Cumhurbaşkanı Yardımcısı''na. O bir yerden mi seçilmiş? Hayır. Onu da Cumhurbaşkanı atamış. Demek ki seçilmiş bir kişi var. O seçilmiş kişinin kurduğu bir devlet mekanizması. Bu nedir biliyor musun? Söylemekten hiç çekinmiyorum. Rejim boşluğudur. Türkiye''de bugün rejim krizi vardı. Anayasa krizi vardır. Tutmamıştır değil. Yoktur ki ‘tuttu-tutmadı’ diye tartışalım. Elbette ki sonuçları bu olacak" dedi.