İbadi'den askeri müdahale açıklaması

İbadi'den askeri müdahale açıklaması
Irak Başbakanı İbadi Irak'ın kuzeyinde yapılacak bir referandum için gerekirse askeri müdahaleye hazırız dedi.

Peşmergenin Irak'ın kuzeyinde yapmayı planladığı sözde bağımsızlık referandumu için daha önce kesinlikle izin vermeyeceklerini açıklayan Irak Başbakanı Haydar el-İbadı “Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu şiddetle neticelenirse askeri müdahaleye hazırız” dedi.

İbadi, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, peşmergenin referandum planıyla ilgili "Irak halkının hukuk dışı güç kullanımıyla tehdit edilmesi halinde askeri açıdan müdahale edeceklerini" ifade etti. 

Haydar el-İbadi referandum planını, Irak'ın egemenliğinin ihlal edilmesine çanak tutan "tehlikeli bir gerilim" olarak nitelendirerek, "Anayasaya karşı gelirseniz, Irak'ın ve bölgenin sınırlarına karşı gelirseniz, bu bölge ülkelerine de Irak'ın egemenliğini ihlal etmeleri açısından açık davettir, gerilimin çok tehlikeli biçimde artırılmasıdır" diye konuştu. 

"ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"

İbadi, daha önce Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu toplantısında, Peşmerge Yönetimi ile sorunların diyalog yoluyla çözülmesinin önemine değindiklerini aktararak, "Referandumu gerçekleştirmek için atılan adımlar gerçekleşince tüm kazançlarını kaybedecekler. Bizi yeni fitneye çekecek ve herkesin zararlı çıkacağı adımlara karşı uyarıyorum. Kürt kardeşlerimizin umuduna saygı duyuyorum ancak ülkenin bölünmesine asla izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

İlgili Haberler