İbadi'den Barzani'ye Kerkük teklifi!

İbadi'den Barzani'ye Kerkük teklifi!
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, hem Bağdat hükümeti hem de Peşmerge yönetiminin yetki iddia ettiği Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeler için, nihai karar hakkı Bağdat'ta olduğu sürece, ‘ortak yönetim' kurulması çağrısında bulundu.

İbadi, devlet televizyonunun haberine göre açıklamayı dün akşam Bağdat'ta düzenlenen basın toplantısında yaptı.

Anadolu Ajansı'nın haberinde ise İbadi'nin "Tartışmalı bölgelerdeki yönetimin federal idarenin liderliğine ortak olmasını istiyoruz" ifadesi yer aldı.

İbadi, Peşmerge yönetiminin Kerkük'e askeri yığınak yapmasıyla ilgili uyarıda bulunarak, diyalog için referandumun iptal edilmesi yönündeki çağrısını yineledi.

İbadi'nin bu teklifiyle çeşitli etnik gruplara ev sahipliği yapan petrol zengini Kerkük'le ilgili tartışmaya son vermeyi amaçladığı belirtiliyor.

BARZANİ İLK ZİYARETİNİ KERKÜK'E YAPTI

Öte yandan nin 25 Eylül'de düzenlediği tek taraflı bağımsızlık referandumunun ardından  Peşmerge başı Barzani, ilk ziyaretini Kerkük'e yaptı.

Barzani, önceki gün Kerkük'te kentin güvenliğini sağlayan Peşmerge komutanlarıyla bir araya geldi.

Dün de Peşmerge yönetiminin 1 Kasım'da parlamento ve başkanlık seçimleri düzenleneceği açıklaması geldi. Barzani, daha önce yaptığı açıklamada başkanlık seçimine aday olmayacağını açıklamıştı.

Irak'ın zengin petrol yataklarına sahip Kerkük bölgesinin kontrolü, 2014 yılında Peşmerge yönetiminin taarruzunda Irak ordusunun bozguna uğramasının ardından Peşmerge güçlerine geçti.