İbrahim Kalın: "Bize tarih yüz yıldır Avrupa merkezci bir perspektiften okutuldu"

İbrahim Kalın: "Bize tarih yüz yıldır Avrupa merkezci bir perspektiften okutuldu"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bize tarih yüzyıldan fazla bir süredir Avrupa merkezci bir perspektiften okutuldu. Hala biz tarihi okurken Avrupa merkezcilikten onun tortularından ve zihin kalıplarından kurtulabilmiş değiliz" dedi.

Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile TRT World Research Center ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından Conrad Otel'de '100 Yıl Sonra: Cihan Harbi Uluslararası Paneli ve 'Yakın Plan Cihan Harbi Belgeseli' lansmanı düzenlendi. 'Yakın Plan Cihan Harbi' belgeselinden bir kesitinin yayınlanmasıyla başlayan lansmana Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. İbrahim Kalın, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, BAU Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın'ın yanı sıra Prof. Justin McCarthy, Prof. Edward Erickson,Prof. Mehmet Ali Beyhan, Prof. Halil Berktay, Prof. Tufan Buzpınar katıldı.

"TARİH BİZE AVRUPA MERKEZCİ BİR PERSPEKTİFTEN OKUTULDU"

İki oturumdan oluşan panelin birincisinde 'Cihan Harbi’nin sebepleri, sonuçları ve günümüze etkisi', ikinci oturum da ise 'büyük savaş öncesi ve sonrasında Filistin ve Kudüs' konuşuldu. Panelin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bize tarih yüzyıldan fazla bir süredir Avrupa merkezci bir perspektiften okutuldu. Hala biz tarihi okurken Avrupa merkezcilikten onun tortularından ve zihin kalıplarından kurtulabilmiş değiliz. Bugün herhangi bir ortalama vatandaşa sorduğunuz zaman ister İstanbul'da, ister Saraybosna'da, ister New York'ta, isterse Tokyo'da size anlatacakları tarihin akışıyla ilgili şeyler büyük ölçüde Avrupa merkezci tarih perspektifini yansıtacaktır" dedi.
 

"BELGESELDE BİRÇOK ŞEY TASHİH EDİLDİ"

"Bugün hala Avrupa merkezci bir perspektifinden kurtulabilmiş değiliz" diyen Kalın, 1'inci Dünya Savaşı'nı analiz ederken ya da anlatırken aynı kalıplar içerisinde düşünmeye devam ediyoruz. Bu belgeselde birçok şeyin revize ve tashih edildiğini biliyorum. Bu tür çalışmalara bizim daha fazla ihtiyacımız var" diye konuştu.

"KENDİ HİKAYEMİZİ UNUTTUK"

Kendi hikayesinin farkında olmayan milletlerin gelecek inşa etmesinin mümkün olmadığını belirten Kalın, "Kendi hikayemizi anlatabilmek zorundayız. Kendi hikayesinin farkında olmayan milletlerin gelecek inşa etmesi mümkün değildir. Biz kendi hikayemizi unuttuk. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur'da söylediği çok kritik bir cümle vardır. 'Biz masalı olan insanlarız galiba' der. Biz masalı olan bir milletin evlatlarıyız. Bu hikayelerimizi unuttuğumuz için, hikaye anlatma sanatını da unuttuk. Eskilerin tahkiye sanatı dediği bir şeyi hikaye olarak anlatma yeteneğimizi de büyük oranda yitirdik" ifadelerini kullandı.