İç güvenlik alarmı!

İç güvenlik alarmı!
PKK’nın terör eylemleriyle köşeye sıkışan iktidar, jandarmayı kendisine bağladı, polise tutuklama yetkisi verdi

Komutanları Bakan atayacak
AKP iktidarının üzerinde çalıştığı İç Güvenlik Paketi’nin ayrıntılarını açıklayan Başbakan Davutoğlu, şu bilgileri verdi: Jandarma ve Sahil Güvenlik, atama, değerlendirme sicil ve komutanların atanması gibi bir çok konularda İçişleri Bakanlığı’na bağlanıyor, jandarmanın kıyafeti değişiyor.

Molotof saldırı silahı sayılacak
Molotof bombası konusunda yasalardaki muğlaklık ortadan kaldırılacak, molotof resmen saldırı silahı kapsamına alınacak. Gösterilerde yüzünü kapatmak suç sayılacak, toplumsal olaylarda verilen zararlar, suçluya rücu edilecek. Bu rücu zaman aşımına tabi olmayacak.

Gözaltı süresi 24 saat
Polİse 24 saat gözaltı yapma hakkı veriliyor. Bu yetki için mülki amirden onay alma ve savcıya bilgi verme şartı getiriliyor. Savcı gerek görürse 48 saat uzatabilecek. Zanlı en geç 4 günde hakim karşısına çıkarılacak. Üst ve araç arama yetkisi de denetime açık olacak. 

Pakette neler var?

PASAPORTLAR
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, düzenlemenin ardından ehliyet ve pasaportu Emniyet’ten değil, Nüfus ve Vatandaşlık İdaresi’nden alacak.
DOĞUM ÖLÜM
Vatandaşların, evlenme, boşanma, ölüm ve doğum gibi bildirimleri yapmak için bundan böyle bizzat Nüfus İdaresi’ne gitmesine gerek kalmayacak.
İNTERNETTEN
Vatandaşların nüfus kayıt ve ikametgah belgelerini muhtarlıklar yerine, internet üzerinden, e-devlet sisteminden almalarının önü açılacak.
TERÖR SUÇU
Son günlerde oldukça yaygın olan bonzai, eroin gibi uyuşturucu kapsamına alınacak. Uyuşturucu imal ve satışı suçu, terör suçları kapsamında kabul edilecek.
MEDYA DENETİMİ
Sosyal medyaya kapsamlı denetim geliyor. Sosyal medyaya şiddet çağrısı yapan ve nefret söylemi yayan yayınlar konusunda denetim ve ceza var.
EVDE İFADE
Başta engelli, hastalar olmak üzere yaşlılar için ifadelerini evlerinde vermelerinin önü açılacak. Karakola ya da mahkemeye gitmesine gerek kalmayacak.

Polise amirinin izniyle 24 saat gözaltı yetkisi

AKP iktidarının üzerinde çalıştığı yeni reform paketinin ayrıntılarını açıklayan Başbakan Davutoğlu, savcıya da bilgi vermek şartıyla polisin gözaltı yapabileceğini ifade etti

Haber Fatih Erboz

Jandarmada atamalar, askerden alınıp İçişleri Bakanlığı’nın uhdesine bırakılıyor, Jandarmanın üniforması değişiyor, pasaport ve ehliyet verme yetkisi Emniyet’ten alınıp, Nüfus İşleri Müdürlüğü’ne veriliyor, polis, amirinden izin almak ve savcıya bilgi vermek kaydıyla 24 saat gözaltı yapabilecek,  molotof kokteyli resmen saldırı silahı sayılacak, bonzai uyuşturucu kapsamına alınacak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni düzenlemeler yapılacak. AKP iktidarının üzerinde çalıştığı yeni iç güvenlik reform paketinin ayrıntılarını Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP Grup toplantısında açıkladı. 

Savcıdan 48 saat
Güvenlik tedbiri adı altında polise 24 saat gözaltına alma yetkisi vereceklerini söyleyen Davutoğlu, “Polis şiddet eylemini durdurmak istiyor, gözaltına alıyor fakat bir müddet sorna tekrar çıktığında yeni suç işleyenlere malzeme teşkil edecek bir tablo ortaya çıkıyor. Bu durumda biz polisimize 24 saat gözaltı yetkisi veriyoruz, savcılığa müracaat etme şartıyla. Her bir polise vermiyoruz bunu. Vali yardımcısı yada üst bir amirin kararı ve denetimiyle. Neden? Çünkü diyecekler ki Türkiye geri mi gidiyor. Şimdi bizim getirdiğimiz teklif, Avrupa’daki en düşük uygulamayı alabiliyoruz, polis 24 saat tutabilsin, savcı da 48 saate uzatabilsin. Şimdi Diyarbakır yada Batman’dasınız. Oradaki emniyetten sorumlusunuz. Bir gösteriden bahsetmiyoruz 3 gün süren yaygın şiddet eyleminden ve her yerden yükselen ateşlerden bahsediyoruz. Bu durumda polis gözaltına alacak, savcıya soracak, o sırada savcıya ulaşamazsa, elinde molotof olan birisi başka bir eyleme gidecek zamanı bulabilecek. Buna izin veremeyiz. Kanunla bütün vatandaşların hukukunu korumak amaçlı çıkarılırlar” dedi. 

Molotof silah sayılacak
Davutoğlu, terör eylemlerinde PKK’lı teröristlerce yoğun bir şekilde kullandığı molotof bombasının bundan sonra silah sayılacağını söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu: “Molotof  konusunda yasalardaki muğlaklık ortadan kaldırılacak, molotof resmen saldırı silahı kapsamına alınacak. Yapılan izinli gösterilere müdahale eden, saldırıda bulunan gruplar engellenecek. Şiddete dönüştüren her türlü eylem suç sayılacak. Gösterilerde, yüzünü kapatmak suç sayılacak. Gösteri alanına silahla girilmesine izin verilmeyecek. Gösteri alanına silahla girdiği saptananlara verilen ceza arttırılacak. Toplumsal olaylarda verilen zararlar, suçluya rücu edilecek. Bu rücu zaman aşımına tabii olmayacak. TBMM’de kurulacak Kolluk Gözetim Komisyonu ile, kolluk kuvvetlerinin kendilerine verilen yetkiyi kötüye kullanıp kullanmadıkları denetlenecek. Komisyona Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Barolar Birliği ve üniversitelerden temsilciler de destek verecek. Yapılacak olan tüm reformlar, önce TBMM Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu’ndan geçirilerek, AB mevzuatına uyumu sağlanacak.” 

Jandarma, İçişleri Bakanlığı emrinde
Mevcut sistemde atamaların Yüksek Askeri Şura tarafından yapıldığı Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda sistem değiştiriliyor. Başbakan Davutoğlu, dünkü AKP Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamada “Bu çerçevede çok önemli bir adım atıyoruz, devrim. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarımızın atamalarının doğrudan İçişleri’ne bağlanmasıdır. Şimdiye kadar, İçişleri’ne bağlı olmakla birlikte TSK içinde düzenlemeler yapılıyordu. Askeri konular hariç, bütün diğer konularda yetkiler İçişleri Bakanı ve Bakanlığı’na veriliyor. Atama değerlendirme sicil ve bir çok konular. TSK şu ana kadar da gözbebeğimiz gibi korumamız gereken çok önemli temel kurumumuzdur. Önümüzdeki hafta doğrudan da brifing alacağım. Şu ana kadar da bir çok reform yaptık, bunları sürdürerek bir taraftan kurumlar üzerindeki sivil ve demokratik denetimi gerçekleştireceğiz, diğer taraftan da en yetkin hale gelmesi için ne gerekiyorsa destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kıyafetleri de değişiyor
Davutoğlu, “Jandarmalarımız, İçişleri Bakanlığımızın tayin edeceği özel bir kıyafet giyecek. Bu alanda hem idari işleyiş bakımından hem de toplumsal görünürlük bakımından demokratik sivil hayatın daha yakın unsurları halinde çalışmaya devam edecekler” şeklindeki sözleriyle jandarmanın kıyafetinin de değişeceğini söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 1 Ekim’de yaptığı açıklamaya göre Jandarma Genel Komutanlığı’nda 32 general, 5 bin 836 subay, 23 bin 304 astsubay, 23 bin 313 uzman jandarma ve 12 bin 132 uzman erbaş görev yapıyor. Jandarma bünyesinde uzman personel, yedek subay, er, askeri personel ile sivil işçi ve memur dahil toplam 187 bin 353 kişi bulunuyor. 

Teknik takibe denetim
Davutoğlu’nun açıkladığı diğer düzenlemeler şöyle: İstihbarat alanında teknik takip ve dinleme gibi önlemler konusunda denetim arttırılacak. Denetimi İçişleri Bakanlığı’nın yanı sıra, Başbakanlık Teftiş Kurulu yapacak. Ayrıca Meclis’te 17 kişilik komisyona da rapor sunulacak. Herhangi bir suçun önlenmesi için önleyici kısa süreli bir istihbarat dinlemesinin yapılması halinde, bu dinlemeler TBMM’de bütün partilerin katıldığı komisyonda değerlendirilecek, rapor altına alınacak. Sosyal medyaya şiddet çağrısı yapan ve nefret söylemi yayan yayınlar konusunda denetim ve ceza geliyor. 

Uyuşturucu, terör kapsamında 
Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı önemli değişikliklerden biri de uyuşturucu imal ve satışının, terör suçları kapsamına alınacak olması. Davutoğlu,  “Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecek. Her biri birer teröristtir. Gelecek nesilleri yok eden bir eylem içindeler. Bonzainin net olarak eroin sayılacağı düzenleme yapılacak. Her türlü uyuşturucu faaliyetinin okullara yaklaşması durumunda, zaten ağırlaştırılmış olan cezalar iki misli artırılacak. Oraya uyuşturucunun yaklaşmasına izin vermeyeceğiz. Sanal ortamda şiddete nefrete çağrı dili anlamına gelecek uygulamalar ifadeler yapılan bazı çalışmalar suç olarak telakki edilecek” dedi. Diğer değişiklikler: Türk vatandaşları yapılacak düzenlemenin ardından ehliyet ve pasaportu Emniyet’ten değil, Nüfus ve Vatandaşlık İdaresi’nden alacak. Vatandaşların, evlenme, boşanma, ölüm ve doğum gibi bildirimleri yapmak için bizzat Nüfus İdaresine gitmesine gerek kalmayacak. Vatandaşlar, isimlerini ve soyadlarını değiştirmek istediklerinde, mahkemeye gitmelerine gerek kalmayacak. Nüfus İdaresi’ne verilecek tek bir dilekçeyle, vatandaşların istedikleri isim ve soyadı kullanmalarının önü açılacak. Vatandaşların nüfus kayıt ve ikametgah belgelerinin muhtarlıklar yerine, internet üzerinden, e-devlet sisteminden almalarının önü açılacak. Engelli, hasta, yaşlılar için ifadelerini evlerinde vermelerinin önü açılacak. Karakola ya da mahkemeye gelmelerine gerek kalmayacak. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni bir düzenleme yapılacak. Kişisel verilerin korunması kanununda düzenleme yapılacak. Patent haklarının güvenceye alınması için yeni düzenleme yapılacak. Elektronik ticaretin düzenlenmesi için yasal çalışma yapılacak.