İç tüzük mutabakatında muhalefetin sesi kısılıyor mu?

İç tüzük mutabakatında muhalefetin sesi kısılıyor mu?
Uyum yasaları kapsamında görüşülen Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifiyle ilgili AKP ve MHP uzlaştı. Teklif bugün AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuluyor. Teklifin içeriğine ilşkin detaylar da ortaya çıkıyor.

TBMM iç tüzük değişikliğine ilişkin AKPi ile MHP arasında, Meclis'te gerçekleşen toplantının dün yapılan oturumu yaklaşık 6 saat sürdü.

Toplantı sonrasında AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, ortak açıklama yaptı.

Akçay, 22 Haziran'da başladıkları iç tüzük çalışmasını tamamladıklarını belirterek, teklifi, tam bir mutabakat içerisinde, her iki partinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi.  MHP'li Akçay, "Çok yararlı bir görüşme oldu. Karşılıklı görüşler ve öneriler, içtüzük değişikliğine dercedilmiştir." dedi.

Erkan Akçay ayrıca, söz konusu değişiklik metninde, Meclis TV'nin yayın süresi ile ilgili düzenlemenin de bulunduğunu ifade etti.

AKP’li Mustafa Elitaş ise halkın kendilerine verdiği talimatı yerine getirmek adına iki siyasi parti olarak etkin ve verimli bir içtüzük çalışmasına imza attıkları kanaatinde olduğunu söyledi.

Elitaş, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve MHP Anayasa Komisyonu Üyesi Mehmet Parsak'a ve AKP adına görüşmelerde yer alan Genel Sekreter Abdulhamit Gül'e teşekkür etti.

Açıklamanın ardından Elitaş, Akçay, Gül ve Parsak İçtüzük değişikliğine ilişkin hazırlanan kanun teklifini imzaladı.

İÇTÜZÜK TEKLİFİNDEKİ DETAYLAR 

AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifine göre bundan böyle “yemin etmeyen, etmekten imtina eden milletvekili, milletvekili olmanın getirdiği haklardan yararlanamayacak.”Düzenleme bu şekliyle milletvekili seçildiği zaman yemin etmeyen HDP’li Leyla Zana’yı akıllara getiriyor. Zana yemin etmemiş ancak milletvekilliğinin getirdiği birçok haktan yararlanmaya devam etmişti.

İçtüzükteki bir diğer düzenlemeyle de milletvekillerinin artık Genel Kurul’da yaptıkları konuşmalarda kullandıkları ifadeler.  Huzur bozan, küfürlü konuşan vekillere para cezası geliyor. Genel Kurul'da, kürsüde yapılan konuşmalarda zaman zaman kullanıldığına şahit olunan "Kürdistan" vb ifadeler için de para cezası geçerli.

MUHALEFETİN SESİ KISILIYOR MU? 

Mevcut düzenlemede, milletvekillerine Genel Kurul gündemine geçmeden önce birer dakikalık yerinden söz hakkı tanınıyordu. AKP’nin getirdiği ilk teklif “15 milletvekiline birer dakika söz verilsin” şeklindeyken, itiraz üzerine söz alma hakkını düzenleyen 59. ve 60. Maddelerin teklif metninden çıkarıldığı ifade ediliyor.

Yeni düzenlemeye göre grup önerisi veren parti 5 dakika, diğer parti temsilcileri ise 3’er dakika konuşacak.

İçtüzük değişikliği gündeme geldiğinden bu yana “Muhalefetin konuşma süresinin azaltılacağı, bunun amacının muhalefeti susturmak olduğu” şeklinde tepkiler gündeme geliyor. Tartışmanın bundan sonraki seyri de merak konusu 

TBMM TV'NİN YAYINLARI 

Tüzük değişikliğinde yer alan bir başka madde de TBMM Tv’nin durumu.  Bütçe görüşmelerinin yanı sıra anayasa değişiklikleri, toplumun genelini ilgilendiren konuların ele alındığı Genel Kurul oturumlarının gün ve saat sınırlamasına tabi olmaksızın TBMM TV’den kesintisiz yayımlanacağı  belirtiliyor. 

İlgili Haberler