"İç ve dış borçlar ülkenin gelirini aştı"

"İç ve dış borçlar ülkenin gelirini aştı"
Kötüye giden ekonomimiz hakkında bir rapor hazırlayan CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "İç ve dış borçlarının toplamı ilk defa ülkenin toplam gelirini aştı" ifadelerini kullandı.

CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın hazırladığı ekonomi raporunda iktidarın, “dış düşmanlar ekonomimize saldırıyor” diyerek hatalarının üzerini örtmeye çalıştığını kaydetti. Raporda, ekonomide sert iniş olmaması için yıl sonuna kadar 40 milyar dolar dış finansman bulunması gerektiği kaydedildi.

Öztrak, ‘’Ekonominin durumu’’ başlığıyla hazırladığı ekonomi raporunu PM’de PM üyelerine ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sundu.

Rapordan dikkat çeken tespitler şöyle:

ÜLKE BORÇ BATAĞINDA

AKP döneminde, cari açık, dış borç ve şirketlerin net döviz borcu hızla arttı. Dış borçlar 2002’den sonra ilk defa gelirimizin yarısını geçti. Devlet, reel sektörün ve vatandaşların iç ve dış borçlarının toplamı ilk defa ülkenin toplam gelirini aştı.

REZERV KISA VADELİ BORCA YETMİYOR

Türkiye’nin sene başında 110 milyar dolar seviyesinde olan altın dahil rezervleri 90 milyar doların altına düştü. Şu an Türkiye’nin net rezervleri 30 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Türkiye’nin rezervleri kısa vadeli dış borcunu karşılayamaz hale geldi. 2002’de Türkiye’nin her 100 dolarlık kısa vadeli dış borcu için kasasında 169 dolar rezervi varken, 2018 Haziran itibarıyla Türkiye’nin her 100 dolarlık kısa vadeli dış borcuna karşılık 82 dolarlık rezervi var.

ENFLASYONDA HIZLI SOLLADIK

Türkiye yıllık yüzde 17.90 enflasyonla, dünya enflasyon liginde bir sıra daha yükseldi, dünyada 12. ülke oldu. 123 milyarlık KÖİ: İktidar, kamu borcunu ve bütçe giderlerini gizlemek için Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine yöneldi. 2013’teki KÖİ projelerinin yatırım tutarı 24.2 milyar dolarla rekor kırdı. 2003-2017 döneminde KÖİ projelerinin sözleşme tutarı toplamı 122.8 milyar TL oldu.