Doktorlara ‘Gezi’ şoku

Doktorlara ‘Gezi’ şoku
Doktorlara ‘Gezi’ şoku

Sağlık Bakanlığı, Gezi olayları ve polis müdahalesi sırasında yaralılara bakan gönüllü doktorlar ile, alandaki tıbbi müdahaleyi

Sağlık Bakanlığı, Gezi olayları ve polis müdahalesi sırasında yaralılara bakan gönüllü doktorlar ile, alandaki tıbbi müdahaleyi koordine eden İstanbul Tabip Odası hakkında düğmeye bastı

 

Eylemcileri tedavi eden doktorların başı derde girecek. Sağlık Bakanlığı Başdenetçisi İzzet Taşçı, İstanbul Tabip Odası’na yazdığı resmi yazıyla, “Gezi Parkı olaylarındaki eylemlerde tıbbi müdahale için Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldınız mı?” sorusunu yöneltti. Yazıda, olaylar sırasında bölgede Sağlık Bakanlığı tarafından resmen görevlendirilmiş ambulans ve sağlık ekipleri olmasına rağmen neden “revirler kurulduğu” soruldu.  Ayrıca yapılan müdahaleler konusunda Sağlık Bakanlığı’na bilgi verilmesi de istendi. Sağlık Bakanlığı’ndan “Acil” koduyla gönderilen yazıda şu sorular yer aldı;
1- İstanbul Taksim Gezi Parki’nda odanız tarafından koordine edilen tıbbi müdahale ve gönüllü revir işlemleri için neden Sağlık Bakanlığı’ndan izin almadınız?
2- Gönüllü revirleri; Sağlık Bakanlığı’nın ambulansları ve tıbbi ekipleri Taksim Meydanı’nda bahsedilen olaylar çerçevesinde meydanda yer almakta iken, hangi gerekçe ile siz de ilave tedavi ekipleri oluşturdunuz?

 


Kimler görev yaptı?

 


3- Gönüllü revirlerde kimler görev yaptı? Bu kişilerin görev, yetki ve unvanları neydi?
4- Yaralı ve hastalara müdahale eden “sağlık gönüllüleri” hangi tıbbi kayıtları tuttular, bunların yasal dayanakları nedir?
5- Hastalara cerrahi müdahalede bulunuldu mu? Böyle bir işlem yapıldı ise, herhangi bir kayıt tutuldu mu?
6- Kaç adet hasta gönüllü revirlerde muayene ve tedavi edildi. Bunların tıbbi kayıtları tutuldu mu? Hastaların isim listeleri nelerdir? Bu bilgiler Sağlık Bakanlığı ile paylaşıldı mı?

 


Bakan doğruladı

 


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gezi Parkı’nda görev yapan doktorlara soruşturma açılacağı yönündeki iddialara ilişkin “Mesaisini bıraktı gittiyse tabii ki soruşturma yapılır” dedi. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, bir gazetecinin, “Gezi Parkı’nda görev yapan doktorlara soruşturma açılacağı haberleri doğru mu?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Herhangi bir yerde bir reçete yazmak, tedavi yapmak Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabiidir. Buralarda oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğun muhatabı ve sorumlusunun hukuken kim olduğunun kayıt sistematiğinin olması, yarın doğacak hukuki sonuçların takibi için bir sistemin, düzenin olması gerekir. Yasa dışı veya izin dışı uygulamalar yapıldığında savcılık gereğini yapar.” Müezzinoğlu, “Sağlık Bakanlığı bünyesinde böyle görev yapan doktorlara yönelik bir soruşturma var mı?” sorusuna “Mesai saatinde, mesaisini bırakıp bir başka yere gittiyse, mesai dışında hiç kimsenin nerede ne yaptığı değil, ama mesaisini bıraktı gittiyse tabii ki soruşturma yapılır” karşılığını verdi.