“İddialar, Türkleri aşağılama aracı!”

“İddialar, Türkleri aşağılama aracı!”
AİHM, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, 1915 olaylarına ilişkin “Ermeni soykırımı emperyalist yalandır” sözleri üzerine davalık olduğu İsviçre’nin temyiz başvurusunu Strasbourg’ta görüştü.

Ermeni soykırımı emperyalist yalandır

 Savunmasında AB’yi eleştiren Perinçek, “Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız” dedi. Büyük Daire, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. AİHM’de yargılanan Doğu Perinçek, savunmasında AB’nin Ermeni meselesini tabulaştırdığını belirterek “Bu iddialar Türkleri aşağılamak için kullanılıyor” dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, 1915 olaylarına ilişkin “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine davalık olduğu İsviçre’nin temyiz başvurusunu dün Strasbourg’ta görüştü. Perinçek, duruşmada savunmasına “Mahkemeye güveniyorum” diyerek başladı ve AB’yi eleştirdi. Perinçek, “Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. AİHM’in 17 Aralık 2013’teki kararı özgürlükleri güvence altına alıyor” dedi. Özgürlüğün statükoya karşı çıkanların ihtiyacı olduğunu vurgulayan Perinçek, Birinci Dünya Savaşı’ndan kalan ön yargıların, geleceği olumsuz etkilemesinden kurtulmak gerektiğini kaydetti. Perinçek, şöyle devam etti: “Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti, Ermeni yurttaşlarına karşı toptan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. Kültürümüze katkılarını hep takdir ettim. Ermenileri değil büyük devletleri sorumlu tuttum. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi.”

AB’nin kara derilileri
Doğu Perinçek, “Avrupa bilinci 1915 yasaklarıyla karartılmamalı” dedi. İsviçre’deki mahkemeye 90 kilo ağırlığında Rus ve Ermeni kaynaklı belge gönderdiğini belirten Perinçek, “Birinci Dünya Savaşı’nda karşılıklı olarak ölümler ve zorla göç olmuştur. Ermeni probleminde büyük devletleri sorumlu tutuyorum” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği’nin Ermeni meselesini tabulaştırdığını da söyleyen Perinçek, “Bu problem Türkleri aşağılamak için kullanılıyor. Türkler AB’nin kara derilileridir” dedi. Ermenistan hükümeti adına konuşan ünlü aktör George Clooney’nin eşi Amal Clooney ise AİHM’in 2’nci dairesinin belgelere gerek duymadığını ya da şahit dinleme zahmetinde bulunmadığını söyledi. 1920’de Osmanlı’nın Sevr Antlaşması’nda katliamların sorumlularını yargı karşısına çıkarma sözü verdiğini aktardı. Ermenistan’ın ifade özgürlüğünü sınırlandırmak için değil, aksine ifade özgürlüğünü de savunmak için davaya müdahil olduğunu dile getirdi. Clooney, ilk hak ihlali kararını veren AİHM 2. Dairesi’nin 1915 olaylarıyla ilgili belgeleri dikkate almadığını belirterek, dönemin New York Times gazetesinde yer alan bir haberde Talat Paşa’nın Hristiyanları Anadolu’dan kovma kararı aldığı bilgisinin yer aldığını öne sürdü.

“Talat Paşa”lı savunma
Bunun üzerine söz alan Perinçek, Talat Paşa’nın mahkum edildiği herhangi bir dava bulunmadığını kaydetti. Bunun üzerine Perinçek, “Talat Paşa hiçbir şekilde Türkiye’deki mahkemeler tarafından Ermeni kırımı nedeniyle mahkum edilmemiştir. İngiliz devletinin soruşturması sonucu Ermeni meselesiyle ilgili hiçbir delil bulunamadığı için dava kapanmıştır” dedi. Talat Paşa’nın bir hürriyet kahramanı olduğunu vurgulayan Perinçek, Talat Paşa’nın 1908 devrimi sırasında Ermeni örgütleriyle hareket ettiğine dikkati çekti. Perinçek, Ermenistan’ın ilk başbakanı Ovannes Kaçaznuni’nin kaleme aldığı konuya ilişkin kitabında, Talat Paşa’nın kendisine, “Sorunları barış içinde çözelim, yabancı devletleri sokmayalım” ifadesine yer verdiğini hatırlattı. Büyük Daire, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Süreç nasıl işledi
Doğu Perinçek, İsviçre’de yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle bu ülkede 2007 yılında çeşitli mahkumiyet cezalarına çarptırılmış ve bunun ardından 2008 yılında AİHM’e başvurmuştu. AİHM’e yaptığı başvuruda Perinçek, “İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğini” savunmuştu. AİHM başvuruya ilişkin 17 Aralık 2013’te aldığı kararla, İsviçre’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti. Mahkeme karar sonrası İsviçre’nin yaptığı temyiz başvurusunun Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırmıştı. Perinçek, Ümraniye Davası kapsamında yurt dışına çıkış yasağı vardı. Ancak Büyük Daire oturumunda kendini savunmak için itiraz etmesi üzerine İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Perinçek’in yasağı kaldırılmıştı.

Duruşmayakimler katıldı
AİHM’deki tarihi duruşmayı Türkiye’den, 200 İşçi Partili’nin yanısıra, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu’na üye milletvekilleri, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP milletvekilleri Deniz Baykal, Dilek Akagün Yılmaz, Gülsün Bilgehan Toker, Canan Arıtman, AKP İstanbul Milletvekili ve eski AB bakanı Egemen Bağış, Mustafa Mutlu, Bedri Baykam, Yaşar Okuyan, Masum Türker, İhsan Barutçu, Nasuh Mahruki ve Zekeriya Beyaz ile çok sayıda Türk izledi. Egemen Bağış ile Deniz Baykal, duruşmayı yan yana oturarak takip etti.

Çirkin iftiraya karşı tek yürek!
Dava öncesi Türkiye’den Strasbourg’a giden yüzlerce kişi, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e destek vermek için AİHM önünde toplandı. Diğer Avrupa kentlerinden de yine yüzlerce kişi gece AİHM önüne gitti. Sabaha kadar burada toplanan Türkler, Türk bayraklarının yanı sıra, KKTC ve diğer Türk devletlerinin bayraklarını da taşıdı. Aralarında aldıkları karar gereği, Perinçek’e destek vermek isteyen gruplar, slogan atmadı. Duruşmayı yerinde takip eden Çalışma eski Bakanı Yaşar Okuyan, mahkemenin önünde yaptığı açıklamada, “Bakın burada yüzlerce Avrupa’nın çeşitli kentlerinden gelmiş insanlar, burada bir Türk dayanışması oldu. Burada her partiden insan var. Strasbourg’da böyle bir birleşmeyi ortaya koymak önemli. Burada parti bayrakları yok. Türk bayrağının altında her şey var” dedi.