"İdlib Suriye'siz çözülmez"

"İdlib Suriye'siz çözülmez"
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin stratejik ortaklık kavramıyla tanımlanmasının doğru olmayacağını söyleyen Emekli Büyükelçi Loloğlu, İdlib konusunun Suriye olmadan çözülemeyeceğini belirtti.

Fatih ERBOZ/Ankara

Emekli Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yaşanan ikili ilişkilerdeki yakınlık nedeniyle stratejik ortaklık kavramının kullanılmasının doğru olmayacağını söyledi. Türkiye'nin İdlib'deki meseleyi Rusya ile çözmesinin zor olduğunu belirten Loğoğlu, şöyle dedi:

"Nedeni ise Şam hükümeti var ve 'İdlib'i alacağız' diyor. Rusya, Esad'a, 'Hayır almayacaksın' demeyecektir. İdlib'i Suriye devletine bırakmanın yollarını arayacaktır. Bunu yaparken de Rusya'nın Türkiye'yi ikna etmesi gerekecek. Yalın şekilde meseleye baktığınızda İdlib, Suriye'nin toprağı. İdlib'de yaşayanlar, terörist insanlar ister Şam'a göre, ister Türkiye'ye göre, isterse uluslararası topluma göre, terörist unsunlar hariç Suriye vatandaşları. Yani Türkiye, İran ve Rusya oturup, Suriye'nin bu meselesini, Suriye'nin gıyabında çözecek; bu akla ve mantığa sığmaz bir durum. İdlib konusunda Türkiye, Rusya ve İran anlaşması durumunda bile İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerin tepkilerinin ne olacağı ayrı bir konu. O bakımdan ben Türkiye ile Rusya'nın İdlib konusunda ortak çizgiye varabileceklerini sanmıyorum. Bunun anahtarı hala Türkiye'nin Rusya ve İran ile değil, Suriye hükümeti ile konuşmasıdır. Suriye'nin komşusu Rusya değil Türkiye. Türkiye'nin Suriye ile geçmişte çok yakın ve yoğun ilişkileri oldu. Ankara, Şam'a 'Konuşalım' dedi de Şam 'Hayır' mı dedi? Öyle bir şey de yok. Şam belki şeyler isteyebilir, şunları yapalım ondan sonra konuşalım diyebilir ama kanalı açmak lazım."

Faruk Loğoğlu, Avrupa-Atlantik camiasının, NATO'nun bir üyesi, AB'ye katılmaya aday bir Türkiye'nin elbette Rusya ile çok yakın yoğun ilişkiler içinde olacağını belirtti. "Ancak stratejik ilişki, güvenlik bağlamında S- 400 füze sisteminin ötesine doğru giden bir ilişkiye dönerse o zaman hem Türkiye'nin içeride, hem de NATO'da ve genel olarak Batı'da nereye ait olduğu sorgulanmaya başlar" diyen Loğoğlu, şöyle devam etti: "Çok yakın ilişkileri stratejik ortaklık olarak takdim etmek Rusya'nın işine gelir. Stratejik ilişkide hakim olan taraf Rusya olacağına göre Türkiye daha bağımlı hale gelir. Türkiye, gerektiğinden fazla Rusya'ya bağlı. Özellikle enerji bağlamında, ticaret, turizm konularında. Ticaret ve turizm konuları iyi de, enerji bağımlılığı mesela büyük bir kısmını enerjimizin Rusya'dan alıyoruz. Rusya daha önce Ukrayna ve Türkiye'ye karşı oynadı. O bakımdan stratejik ortağımız ibaresini ben çok aldatıcı buluyorum. Stratejik ortaklık söyleminin şu sıralarda Türkiye'nin ilişkilerinde sorunlu olduğu ABD yönetimi açısından olumlu bir etki yapmayacağını bilmek ve bunu da dikkate almak gerekir."

Loğoğlu, Donald Trump'ın ABD'de sarsılmaz bir tabanı olduğunu, ne yaparsa yapsın arkasında durulduğunu da kaydetti. ABD'de bağımsız yargı olduğunu belirten Loğoğlu, şöyle dedi: "Azledilme, Federal Mahkeme'ye değil Yüksek Mahkemeye gidecek. Federal Yargıç, Trump'ın kararname ile yürürlüğe koyduğu bazı uygulamalarda yetkisini açtığına karar verdi. Federal Yargıç ABD başkanına, 'İmzaladığın kararnameler yetkini aşıyor' diyor. Yetkiyi Trump değil, mahkeme belirliyor. ABD'de yargı başkana karşı bağımsız."

İlgili Haberler