İdlib'deki saldırıda Sarin gazı şüphesi

İdlib'deki saldırıda Sarin gazı şüphesi
Sağlık Bakanlığı, Suriye'de kimyasal gazdan etkilenen kişiler üzerinde yapılan çalışmalarda, Türkiye'ye getirilen bu kişilerin "sarin" gazından etkilendiklerini düşündüren bulgulara rastlandığını bildirdi.

Bakanlık Kimyasal Silah Önleme Örgütü tarafından alınan örneklerin, bu örgüt tarafından Lahey'de inceleneceğini belirtti. Suriye’de yaşanan patlama sonrasında Türkiye’de tedavi altına alınan yaralılar ve otopsi sonuçlarıyla ilgili son durumu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Hatay’daki hastanelerde 30, Adana Balcalı Üniversite Hastanesinde 1 olmak üzere toplam 31 yaralı bulunuyor. 3 ağır yaralı hayatını kaybetti.

İlk tahlil sonuçlarına göre hastalarda kimyasal maddeye (Sarin) maruz kaldıklarını düşündüren bulgulara rastlandı.

Adana Adli Tıp Kurumunda 3 cenazeye, Uluslararası Kimyasal Silahları Önleme Örgütü ve DSÖ yetkililerinin refakatiyle otopsi işlemi yapıldı. Otopside ilk bulgular olarak akciğer ödemi, akciğerlerin ağırlıklarında artış ve akciğerde kanama tespit edildi. Bu tespitler, yaralanmanın kimyasal silah kullanımına bağlı olduğunu düşündürüyor. Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen vücut dokuları ve sıvılarından alınan örneklere gerekli kimyasal ve toksikolojik inceleme yapılıyor.

Kimyasal Silah Önleme Örgütü tarafından alınan örnekler kendilerince Lahey’de tetkik edilecek.

Tahlil ve otopsi sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak.

SARİN GAZI NEDİR?

Sarin (NATO'nun adlandırmasına göre rumuzu: GB) bir sinir gazıdır. 1938'de Alman Kimyageri Gerhad Schrader tarafından bulunmuştur. Sarin gazı aşırı zehirli bir sinir ajanıdır, vücuttaki sinir sistemlerinin dengesini bozarak felç meydana getirir.

Çok küçük bir damlası bile insanı öldürebilir. 1991'de Birleşmiş Milletler tarafından kitle imha silahları kategorisine alınmıştır. Sarin gazının üretimi ve depolanarak saklanması 1993'te CWC (Kimyasal Silahlar Konvensiyonu) tarafından yasaklanmıştır.

İlgili Haberler