İftar ve sahurda mutlaka uygulayın. Beslenme Uzmanı Havva Kılınç açıkladı

İftar ve sahurda mutlaka uygulayın. Beslenme Uzmanı Havva Kılınç açıkladı
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte beslenme uzmanlarından da uyarılar art arta gelmeye devam ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, Ramazan sofraları hakkında önemli bilgiler aktardı. Kılınç, sahur ve iftarda besin çeşitliliğinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

İftar ve sahurda mutlaka uygulayın. Beslenme Uzmanı Havva Kılınç açıkladı

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar, salgın sürecinde nasıl beslenmeleri gerektiğini de merak etmeye başladı. Uzmanlar da vatandaşların meraklarını gidermek adına art arda uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Son olarak Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Kılınç, iftarda ve sahurda nasıl beslenmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler verdi.

DHA’da yer alan habere göre Kılınç, korona virüsten korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemine dikkat çekti. Güçlü bağışıklık beslenme düzen, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile mümkün diyen Diyetisyen Havva Kılınç, korona virüs sürecinde oruç ve beslenme hakkında bilgi verdi.

SAHUR VE İFTAR İÇİN ÇEŞİTLİLİK UYARISI

Sahur ve iftarda yemek çeşitliliğine dikkat edilmesinin önemine değinen Beslenme Uzmanı Havva Kılınç, “Ramazan ayı süresince bağışıklık sistemini güçlü tutup vücudun korona virüse karşı daha dirençli olabilmesi için beslenmede dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Sahur ve iftardaki menü içeriği, iftardan sahura kadar olan zaman aralığında sıvı ve doğru besin tercihleri yapmak önemlidir. Öğün içerikleri, her türlü besin grubunu (sebze, meyve, tahıl, et, yumurta, kurubaklagil, süt ve ürünleri) yeterli miktarda içermelidir. Günlük olarak gereksinim duyulan protein, enerji, vitamin ve mineral miktarları Ramazan ayı süresince değişmez. Bu nedenle bu dönemde de tüm besin gruplarında yer alan besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Böylece korona virüse karşı bağışıklık sistemi güçlü tutulur. Düşük fiziksel aktivite ile tutulan oruç hem uzun süren açlık hem de susuzluk nedeniyle bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur. Kabızlık problemi yaşamamak adına, sahur ve iftarda çiğ sebze, meyve tüketilmeli, haftada 2-3 gün iftarda kurubaklagil (mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya) ve zeytinyağlı sebze yemekleri yapılmalıdır” diye konuştu.

NE KADAR SU TÜKETİLMELİ?

‘İftar ve sahur arasında minimum 2 litre su tüketmeye özen gösterilmeli’ diyen Dyt. Havva Kılınç, “Ramazan’da en önemli kurallardan biri sahur yapmak. Öğününüze ekleyeceğiniz en önemli besin aynı zamanda iyi sindirilebilen protein olan yumurta. Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini artıracağından, genelde tüketilenden çok fazla miktarda besin, hızla tüketilmektedir. Bu nedenle besinleri acele etmeden iyice çiğneyerek tüketmek, başta vücut ağırlığını kontrol edeceğinden sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir. İftarı iki öğün gibi değerlendirebilirsiniz. İftar sonrası 15-20 dakika beklemeniz hem midenizin hazmı hem de kontrollü beslenme açısından önemli. Metabolizma yavaşlamasından kaçınmak için iftardan 1-2 saat sonra ara öğün yapılmalı. Güçlü antioksidaniçerikleriyle bağışıklıkta önemli role sahip meyveye uygun porsiyonda yer verilmelidir. İftardan sonra yapacağınız 30-45 dakikalık hafif tempolu yürüyüşlere zaman ayırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler