İftiradan korkan memur emekli olmanın peşinde!

İftiradan korkan memur emekli olmanın peşinde!
Türkiye’de memurlar FETÖ iftirasına uğramamak için emeklilik başvurusu yapıyor.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ

Bu sayı geçtiğimiz yıllara göre daha çok artış göstermekte. Önümüzdeki günlerde memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Emekli Sandığı Genel müdürlüğü memurları emekli işlemlerini yetiştirebilmek için fazla mesaiye başladı.

Birçok memurun FETÖ iftirasına uğramamak için kamudan ayrılmak istediğini söyleyen Türk Büro-Sen Genel Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Teşkilatlandırmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fahrettin Yokuş, FETÖ operasyonları nedeniyle birçok mağdur insan yaratıldığını belirtti.

Yokuş şöyle devam etti: “Bir iftiraya kurban gideceğim, onurum ve şerefimle oynanacak, emekliliğim doldu deyip ayrılmak isteyenler var. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’ne yaklaşık bir ay önce fazla mesai çıkarıldı. Emeklilik işlemlerini yetiştiremiyorlar. Bu yıl emekli olması beklenen memur sayısı 300 ile 400 bin arasında.

Ortalama her yıl 80-100 bin arası memur emekli olur. 3-3 buçuk milyon memurun ortalamasına baktığınız zaman rakam budur. Bu sene üç katı bekleniyor, daha fazlası da mümkün. Emekliliği gelen memurlar kalmak istemiyorlar.
Eğer bir iftira söz konusu olursa emekliliği gecikecek ve onuru kırılacak.”

Memurun bir gün dahi SSK primi yattıysa emekli ikramiyesini alamamasını da eleştiren Yokuş, vergi dilimine takılmalarından dolayı aldıkları zamların anlamı kalmadığına da dikkat çekti. Memurların geleceklerinden hiç ümitli olmadıklarını dile getiren Yokuş, “Bu seneki görüşmelerde ne olacağı Türkiye’nin şartlarına bağlı. İşçiler ile anlaşma noktasına gelindi, ama onların bile taleplerinin yarısı karşılanmış. Çok bir şey beklemiyoruz. Türkiye’nin sıkıntıları ortada” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin geriye giden, seçimlerden çıkmış bir ülke olduğunu ifade eden Yokuş, şunları kaydetti: “Memura enflasyon oranı üzerinde bir zam verileceğini düşünmüyoruz. Sosyal haklarda da ciddi bir gelişme olmayacaktır. Türkiye’nin gerçekleri ortada, hükümetin de niyeti ortada. Bu seneki görüşmelerden umutlu değiliz.

Olağanüstü hal nedeniyle memurların büyük bölümü sıkıntı içinde. Şu anda kamudan kaçan kaçana. 2017 yılında bir önceki yıla göre emekli olan memur sayısı üç ya da dört kat olacak. Beklentiler bu yönde.”

İlgili Haberler