Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

İhanet!

Oyuncular ve yazarlar, eserin büyüsünü sağlayan bu iki fonksiyondur. Başarılı ve yaratıcı bir rejisörün yorumuyla da buluşunca ortaya çıkan eser mutlaka seyredilmeye değerdir.
İşte böylesi güçlü bir eseri yine Ankara Devlet Tiyatrosu sahneye koyuyor. Dünyaca tanınmış antiemperyalist İtalyan yazar Mario Fratti’nin eseri. Oyunun orijinal adı “Victim” yani “Kurban” ancak aynı isimli başka bir eserle karıştırılmaması için “İhanet” olarak değiştirilmiş.
Oyunun içeriğine geçmeden önce özellikle Mario Fratti hakkında bilgi vermek istiyorum. Fratti, İtalyan bir yazar. Eserleri 19 dilde yayımlanmış ve yaklaşık 600 tiyatroda sergilenmiş. Anti Amerikan doğrultusunda eserler veren ve tüm dünyada bu bağlamda yapılan hareketleri destekleyen yazar, özellikle de Amerika’nın Irak’ı işgalini yazdığı  “Körlük” adlı oyunu ile protesto etmiş. Üstelik eserini tüm dünya ülkelerine telif hakkı istemeden oynanmak üzere armağan etmiş, daima haklının yanında olmayı ilke edinmiş bir yazar ve bunu oyunlarına da yansıtmış.
Yazarın eserlerinde kendine özgü bir üslup ve sürprizlerle gelişen dramatik bir kurgu hâkim. Fratti günümüzün modern düşüncesini avangart üslupla anlatan önemli bir yazar.

Özellikle eserleri güçlü, sürprizlerle dolu, ince düşünceli ve kelimelerin sağlam geçkileriyle işlenmiş. Diyaloglar; kısa, öz, keskin ve son derece anlaşılır. Uzun lafın kısası; Fratti kelimeleri laf salatasına dönüştürmüyor. Hatta günümüz tiyatro yazın dilinde birçok eleştirmen ve yazar tarafından önemli bir deha olarak tanımlanmakta... Fratti eserlerinde her kelimesine, sözcüğüne sonuna kadar sahip çıkıyor. Neredeyse her kelime tek başına oynuyor dedirtecek kadar detay düşünüyor. Her sözcük, olay her hareket ve ifade ile buluşuyor.

Yazar için en öncelikli olan  “insan” ve “hayat”. Yazar bu güçlü düşüncesi eserlerinde ön plana çıkıyor. Oyunlarından bazıları; “Altı Tutkulu Kadın”, “Kafes”, “Dokuz”  isimli oyunla birçok ödül alan yazar,  “Kafes”  isimli oyununun da İzmir’deki prömiyerine katılıp oyunu bizzat izlemiş.
Gelelim sergilenmekte olan oyunumuza. “İhanet” Şinasi sahnesinde 27-28-29-30-31 Ocak tarihlerinde izleyicinin beğenisine sunuluyor.

Oyunun yönetmeni Yunus Emre Bozdoğan oyun için şöyle demiş;  “Erkeklerin izledikten sonra didik didik edip mantık arayacağı, kadınlarınsa anlayacağı bir oyun” . Eser, kendisini kurban etmeye karar vermiş iki erkeği kurban edip kurtuluşunu gerçekleştiren bir kadının, entrika ve cinayetlerle iç içe geçmiş müthiş hikâyesini anlatıyor. Kelimelerle böylesine iyi dans eden yazar haklı olarak da aşkı ve tutkuları sahneye en iyi taşıyan ve anlatan kişi unvanını almış. Oyunda Özlem Ersönmez “Diana”, Mithat Erdemli  “Warren”, Erdinç Gülener  “Kırk” rolüyle izleyicinin karşısına çıkıyor.

Kadın temalı, kadının ruhunu, davranış biçimini ve olaylar karşısındaki tutumunu başarıyla işleyen eser, güçlü oyuncularla da buluşunca enfes olmuş kaçırmamanızı öneriyorum. İyi seyirler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları