İhracatta kan kaybı Aralık’ta %11’i buldu

İhracatta kan kaybı Aralık’ta %11’i buldu
Ekonomideki sancıyı TÜİK rakamları doğruladı. İhracat birim değer endeksi, Aralık 2015 ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 10,9 azaldı. Bu dönemde ithalat yüzde 17,1 düştü

Ürettiği malı dışarıya satamayan Türkiye’nin halini, TÜİK rakamları ortaya serdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Aralık ayı dış ticaret endekslerine göre; ihracat birim değer endeksi yüzde 10,9, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 17,1 azaldı.

TÜİK, 2015 yılı Aralık ayı “Dış Ticaret Endeksleri” ni açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 10,9 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına oranla gıda, içecek ve tütün dalında yüzde 10,7, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 13,2, yakıtlarda yüzde 35,6 ve imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayiinde  yüzde 9,1 azaldı.

Dışa mal satamıyoruz

İhracat birim değer endeksi 2015 yılı dördüncü çeyrekte bir önceki yılın dördüncü çeyreğine göre, yüzde 10,9 azalış gösterdi. Endeks, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,3 azalış kaydetti. İthalat birim değer endeksi Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 11, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 20,4, yakıtlarda yüzde 40,6 ve imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayiinde yüzde 7,7 azaldı. İthalat birim değer endeksi 2015 yılı dördüncü çeyrekte bir önceki yılın dördüncü çeyreğine göre yüzde 16,9 azaldı. Endeks, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16 azaldı. İhracat miktar endeksi; Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,2 ve imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayiinde yüzde 1,5 azalırken, yakıtlarda yüzde 38,4 arttı.

Miktar endeksi

İhracat miktar endeksi 2015 yılı dördüncü çeyrekte bir önceki yılın dördüncü çeyreğine göre yüzde 5,3 arttı. Endeks, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2 arttı. İthalat miktar endeksi Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, ’gıda, içecek ve tütün’de yüzde 7,8 ve ’imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi’nde yüzde 4,3 azalırken, ’ham maddeler’de (yakıt hariç) yüzde 4,9 ve ’yakıtlar’da yüzde 14,6 arttı.

 

İTO: Dış satım için 32 evrak dolduruluyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “İhracatta anlık teslim çok önemli ama şu anda ihracat için 32 ayrı evrak dolduruluyor. Bir evrakla bu işi halledebilmeliyiz. Üretenin  bürokrasiye uyduğu değil, bürokrasinin üreticiye göre şekillendiği bir yapı gerekli” dedi.  İTO Şubat ayı meclis toplantısında sektörün taleplerini dinleyen ve cevap veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İTO’nun sektörel beklentileriyle ilgili aydınlatıldı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, konuşmasında bürokrasinin azaltılması, tanıtımın arttırılması ve verilen desteklerin ihracatçıya dönüş süresini kısaltmayı hedefleyen teklifini açıkladı. İbrahim Çağlar, yeni pazarlara ihracat ile Türkiye’nin dış ticaret hacmini geliştirmek yönünde İTO olarak her türlü göreve hazır olduklarını belirterek, bu yöndeki çalışmalar ile ilgili olarak da devletten talepleri olduğunu söyledi.