Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

III. Ankara Kale Festivali

Ankara dendiğinde ilk akla gelen tarihi ve özel yapısı ile  “Ankara Kalesi” dir. Tarihin birçok dönemine şahitlik eden yapı, pek çok savaş görmüş, birçok da sahibi olmuş. Bu vesile ile çeşitli medeniyetlere de ev sahipliği yapmış.

Dolayısı ile mimari ve kültürel açıdan günümüze kadar korunmuş olması çok önemli. Şehri doruklardan seyreden tarihi mekanın ne zaman yapılmış olduğu tam olarak bilinmiyor. Uzun süre Bizans ve Roma hakimiyetinde kalan Ankara kalesi 1073 yılında Selçukluların eline geçmiş. Kale 1101 yılında Selçuklulardan alınıp haçlıların hakimiyetine girmiş, ta ki 1227 yılında tekrar Selçukluların hakimiyetine girene kadar.

O dönemde Kale’ye bir çok ekleme yapılmış ve onarılmış. Ankara kalesini henüz gezip görmemiş olanlar için bu özel yapının biraz da içinden bahsetmek istiyorum. İç kale dikdörtgen plan düzeninde. Yöresel Ankara taşı (bazalt)’tan yapılmış. 20’den fazla kulesi var. Esas giriş yönü güneyde Bent (Hatip Çayı) deresine bakan, kuzey yöresinde dereden 110 m. yükseklikteki burca Akkale ismi verilmiş. İki kapısı bulunmakta. Birisi Dış kale kapısı, diğeri ise Hisar kapısı. Edindiğim bilgileri göre kale içerisinde 600 civarında ev, 170 çeşme, su sarnıcı ve hububat alanlarının bulunduğu belirtilmekte. Ayrıca meşhur Alaaddin Camii de kale içinde bulunmaktadır. Kale birkaç yıldır sanat faaliyetleriyle de gündemde...

Kale ile kent bağlarının güçlenmesi amacıyla bu yıl 3. kez düzenlenen Kale festivali, böylelikle kaleyi gezmek ve tanımak isteyen konuklara da muhteşem bir fırsat sunuyor. Ankara Kalesi Derneğinin düzenlediği III. Kale Festivali, Altındağ Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Anadolu Medeniyetleri Müzesinin katkılarıyla hazırlanmış.
11 Haziranda başlayan festival bugün yani 14 Haziran Pazar akşamı sora eriyor. Festival süresince, konserler, şiir dinletileri, halk oyunları, dans gösterileri sunulup, resim ve fotoğraf sergileri açılıyor. İmza günleri düzenlenip, defileler de sunulan festival özellikle bugün (son gün) birçok canlı performans ve gösterimle sona erecek. Biraz da programı paylaşalım.
Kale iç alanda Ebru sanatçısı Derya Öndel Kaldırım’ın canlı performansı.
Anadolu Medeniyetleri müzesinde;  “İmparatorluktan Cumhuriyet’e Ankara”  isimli söyleşi var. Saat 14:30 - 15:30
Konuşmacılar; tarihçi yazar Kudret Emiroğlu, Ömer Türkoğlu birlikte sunuyorlar. Kaçırılmaması gereken bir söyleşi bence...
Çocuk resim atölyesi, Rabia Çalışkan’ın gösterisi bugün.
Küçükler için kukla gösterisini Hakan Arısoy sunuyor. Saat 13:00 - 14:00 arası.
Bugünün son etkinliği ise sanat’a gönül vermiş bir vakfın konseri Sevda & Cenap Ant müzik vakfı,  “Türkü Dostları”  isimli konseri ile izleyicilerini bekliyor. Saat 17:30-18:00. Şef Yavuz Canpolat.
Sergiler, söyleşiler gösteriler, konserler ve canlı performanslar hepsi bu akşama kadar tüm Ankaralıların ve izlemek isteyenlerin beğenisine sunuluyor. Bu tarihi mekandaki  “hoş seda” yı ve sanat ziyafetini kaçırmayınız... Kalede buluşmak üzere...

Yazarın Diğer Yazıları