İkaz-ihtar-ihraç

Bir maç yönetimi kalitesi, hakemin düzenli ve mümkün olduğunca onun temiz bir oyun seyri sağlamasına bağlıdır. Gerektiğinde şahsi ceza vermekten çekinmeyecektir. Bazı kartlar verilmiyor. Oyunun başında ihtarını örnek teşkil edecek şekilde gösteren hakem sertliklere mani olmak için adım atmıştır. Şahsi cezalarda aynı olaylara farklı kartlar futbolcularda huzursuzluk yaratmakta. Kartlarda standart olmalı. Müsabaka sonunda hakem tüm şahsi cezalarda haklı diyorsak kartlarında başarı sağlamıştır. Aynı olaya değişik hakemler değişik kartlar çıkarıyorsa oynayan ve hatta seyreden için bir karmaşa ortaya çıkmakta. Bu hayati haftalarda takımların iyi sonuç almak için eksik kalmamaları şart. Hakemlerin uygulamaları kadar futbolcuların da bu bilinç içinde olmaları gerekir. İKAZ: Uluslararası oyun kurallarında olmasa da kullanılmasında fayda vardır. Futbolcuları dikkatli oynamaya sevk ediyor ve kartlara erken gidilmesini önlemek bakımından da faydalı olmaktadır. İkazlar hangi ortamda yapılmalı. Önemli olan bu uygulamada standardı yakalamaktır. 80. dakikada 'Gözüm üzerinizde' ikazı olmayacağı gibi. İhtar ve ihraçları anlatmaya zaten gerek yok. Bir başka konu. Sahaya devamlı yabancı madde atarak müsabakanın oynanmaz hale gelmesinde seyirciye ikazlar netice vermez ise 3 hakemin orta alana giderek 'Olaylar devam ederse müsabaka tatil edilecektir' mesajının verilmesi Federasyon emri gereğidir. Olayların devamı tatil sebebidir. Ancak çoğu kimsenin haberi yok.

 

 

 

Başakşehir-Kayseri

Hüseyin Göçek

 

Ligin üst sıraları için önemli olan müsabakayı, iyi bir yönetim göstererek sonlandırdı.

 

 

Karabük-Bursa

Serkan Çınar

 

 

Penaltı için çaldığı 3 düdük doğru. Üçüncü penaltıda İbanez'e kırmızı kart kurala uygun. Bursa'nın 3. golünde yardımcı ofsaytı değerlendiremedi. 

 

 

 

Gençlerbirliği-Osmanlı

Ali Palabıyık

 

6 puanlık Ankara derbisinde Osmanlı'nın net galibiyetiyle biten müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

 

Atiker Konya-Kasımpaşa

Bülent Yıldırım

 

Oyunun hemen başında net bir faulü ve sarı kartı çıkarmayınca maça konsantre değil diye düşündüm fakat sonrası toparlayıp bitirdi.

 

 

Trabzonspor-Sivasspor

Halil Umut Meler

 

1. yardımcı hakemin hatalı bayraklarına karşın ikinci yardımcı Alpaslan Dedeş'in doğru ofsaytlardan kolu yoruldu. Hakemin yönetimi iyi ancak itirazlara duyarsız kalması doğru değil.

 

Akhisar-Göztepe

Arda Kardeşler

 

Bazı fauller çalınmadı. Gol kararı doğru, top çizgiyi epey geçmişti. Göztepe lehine verilen penaltıda aldandı, yanlış karardı. Akhisar lehine verilen penaltı, kontrolsüz hareketten penaltıydı.

 

 

Alanya-Galatasaray

Ümit Öztürk

 

Bir takımın şampiyonluğa, diğerinin düşmemeye oynadığı müsabakada orta alandaki faullerde ısrarla avantaj uygulaması bu müsabaka için doğru değildi. Rövanş fauller iyi ki çoğalmadı. Avantaj bir kural değil, hakemin taktiridir. Bu taktiri her müsabaka için ayrı şekilde uygulamak bir hakem başarısıdır. Bu uygulama yanlışından dolayı verilmeyen çok sarı, hatta kırmızı kartlar vardı. Hakeme itirazlar çok fazla. Verdiği penaltıda sarı kart doğruydu. Ancak 60. dakikada yardımcı Kemal Yılmaz'ın top 30-40 metre sonra kaleye geldiği anda ofsaytla ilgisi olmayan bayrağı yanlıştı. Pozisyon penaltı ve Muslera'ya sarı karttı. Aynı yardımcı, 5 dakika sonra Alanyaspor'un ofsayt olan pozisyonuna bayrak kaldırmayarak bu müsabakaya iyi konsantre olmadığını gösterdi.

 

Beşiktaş-Malatya

Halis Özkahya

 

İyi götürdüğü müsabakada Murat Yıldırım'ın, Quaresma'ya hareketi kontrolsüz rakibin sağlığına yönelikti ve kırmızı karttı. Quaresma ve Talisca'ya devamlı faullerle durdurulmasına kart çıkarmadı. Oysa FIFA "Oynatmak istemeyeni cezalandırın" diyor.

 

 

 

Fenerbahçe-Antalya

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Yardımcının ofsayt bayrağı ile iptal edilen Fenerbahçe golünün rakibin kafasından geldiğini hakem bile tespit edebilirdi. Yekta'nın hareketi penaltılıktı.

Yazarın Diğer Yazıları