İki cenaze bir cumhuriyet

Yazılı, sesli ve görüntülü basın başta olmak üzere sosyal medya ve kamuoyunda sağcı veya solcu herkes 21 Ocakta vefat eden Mustafa Koç ile bir gün sonra vefat eden Kamer Genç'i konuşuyor. Mustafa Koç'u bu kadar sevdiren, Türkiye'nin en zengin ve en büyük sanayi kuruluşunun başında olması değildir. Mustafa Koç için üzülen milyonlarca sağcı veya solcu felsefeye sahip insanların Koç ailesinin tamamına duyduğu saygıdır. Mustafa Koç'un hem Koç Holding'in, hem de kendi yürüttüğü diğer bütün ekonomik ve toplumsal görevleri ifa ederken Türk toplumunun beğeni ve takdirini kazanmasıdır. Koç ailesi, hiçbir zaman, basında, çirkin ve saygısız bir davranışından dolayı haber olmamıştır. Magazin basınında, pespaye ve ucuz görüntü ve haberlere de konu olmamıştır. Türk örf ve adetlerine saygılı, şımarmayan, ölçülü, geleneklere bağlı, klasik bir Türk aile yapısını koruyan, siyasetten uzak duran ve toplumsal temel yapıya zarar vermeyen davranışlara sahiptir. Eğitimden sağlığa, çevrecilikten hayvan severliğe kadar çok sayıda sorunlu alana gönüllü katkı yapan cömert ve örnek olma kabiliyeti yüksek bir ailedir. Koç ailesinin soyu, Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında önemli roller oynayan, bütün eserlerini Türkçe yazan, Hacı Bayramı Veli'nin (1352-1429)sülalesinden gelmektedir. İdeolojik bir Türklük yapmamakla birlikte, Türklük şuuru taşıdıkları toplumsal davranış ve sosyal yardımlarında bunu görmek mümkündür. Türkiye'nin kalkınması, medenileşmesi ve eğitilmesi konularında yatırım ve destekleri yurt severliklerinin bir nişanesidir. Koç ailesi ve rahmetli Mustafa Koç'un bu kadar sevilmesinin bir başka nedeni, çağdaş ve modern bir Türkiye yanlısı, Atatürk ilkelerine bağlılıkları ve Cumhuriyete olan sevgi ve destekleridir. 

* * *

Kamer Genç, Türk siyasi hayatının farklı figürlerinden biridir. Ona karşı tarafsız olunmaz, ya seversin ya da sevmezsin, onun hakkında fikir de değiştirebilirsin, sevmezken sever veya tersi olur. Genelde sivri dilli, enerjik ve sert eleştiriler yapardı. Tuncelili ve Alevi olması halkın milliyetçi ve muhafazakar bir kesiminin mesafeli olmasına neden olmuştur. Ancak yaklaşık son 10 yıldır, milliyetçiler dahil olmak üzere cumhuriyetçiler, Atatürkçüler ve bütün yurtseverlere kendini sevdirmiştir. Türkiye'de en çok sevilen Alevilerden birisi olmuştur. Atatürk ilkeleri, cumhuriyetin değerleri, laiklik ve ülke bütünlüğü konusunda yaptığı meclis içi ve dışı çalışmalarında çok takdir ve beğeni toplamıştır. Kendisi tek kişilik muhalif siyasi parti olarak adlandırılmıştır. Sempatik kişiliği, hoşgörü ve babacanlığı ile dost çevresini genişletmiştir. Kendisiyle tanışıp ve birçok toplantıda birlikte olma şansım olmuştur. Şakacı, esprili bir kişiliğe sahipti. Doğduğu köye Türk bayrağına sarılarak götürülmesi ve oraya defnedilmesini vasiyet etmesi gerçek ve samimi kişiliğini ortaya koyan bir davranıştır.

* * *

Türk halkının, bu 2 değerli insanın ölümüne bu kadar önem vermesi ve üzülmesi biraz da içinde bulunduğu ve maruz kaldığı siyasi ve psikolojik konjonktürden dolayıdır. Türkiye değerlerinden, mirasından, Atatürk ve cumhuriyet ilkelerinden, modernizeden, batılı olma özelliğinden ve Türkiye'nin Türk olma karakterinden kopartılmıştır. Ülke, sanat, estetik, zarafet, hoş görü ve çağdaş değerlerden kopartılmıştır. Turgut Özal ve Tayyip Erdoğan iktidarları döneminde bir gece de yaratılan zenginlerle, cumhuriyetin yarattığı Koç ailesi arasındaki farkı halk görmektedir. Millet içinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve psikolojik durum nedeniyle kendisini bu 2 saygın ölü vasıtasıyla anlatmaya çalışmaktadır. Bu dolaylı anlatımın nedeni korku, bezginlik ve umutsuzluktur. Bugün yaratılan sistem, yoksul ve eğitimsiz insanları, çok küçük imkanlarla kendisine bağlayıp esir etmiştir. Ülkede, dini istismar ederek duygusal bir bağ ve atmosfer yaratılmıştır. Bu yaratılan yeni Türkiye'yi gören, anlayan, itiraz eden eğitimli ve yurt sever Türkler cezalandırılmaktadır. Devletin gücünü elinde tutanlar, bu gücü acımasız bir şekilde vatan evlatlarının üzerinde kullanmaktadır. Din ve makarna ile beslenenler diğerlerinin yaşadığı acıyı görmezden geldikleri gibi bundan özel bir haz duymaktalar ve adını bilmedikleri bir intikamın peşine düşmüşlerdir. Ünlü Türk, bilim ve düşün adamı Farabi, "İyi insanlar öldüğünde ölenlere değil, onu kaybeden kalanlara ağlayacaksın" der. Bu cümle, özellikle içinde bulunduğumuz durum için çok doğrudur. Ama Anadolu da Türk Analar, tarih boyu olduğu gibi, daha çok kahraman doğururlar, Türk ve cumhuriyet düşmanları bunu çok iyi bilmektedir, ama bizde bir kez daha hatırlatalım istedik.

Yazarın Diğer Yazıları