İki kişiye inat daha güzel kutlandı

Bana mı öyle geldi bilmiyorum. Ancak yanıldığımı sanmıyorum. Dünkü bayram kutlamaları için son yılların en anlamlısı diyebilirim. Atatürk'ü daima sevgi ve saygıyla yad eden kanallara "Eh işte diye geçiştiren" ekranlar da ilave olmuştu. Kimi gazetelerin sadece Cumhuriyet Bayramları'nda dağıttıkları Türk bayraklarını 19 Mayıs'ta verdiklerine tanık olduk. Anlaşılan, iki Atatürk düşmanlığı ile geçinenin yeni saldırısı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na güç verdi. Duyguları tazeledi. Uzun süredir belki de ilk kez Atatürk karşıtlarının sesi soluğu çıkmadı. Devleti yönetenlerin, Cumhuriyeti kuranların anne ve eşlerine sahip çıkışının bunda katkısının büyük olduğu kesin. Dilerim, bu 19 Mayıs bundan sonrakiler için milat olur.

***

Gezi ve kurultay

Televizyonlardaki bilindik tartışmalar ikiye bölündü. Washington seyahati konuşulmaya devam ederken Ak Parti'nin "Değişim Kongresi" ön plana çıktı. Malum yarın partinin anahtarı asıl sahibine teslim edilecek. Kurullardan, bakanlara kadar değişiklikler kaçınılmaz. Bilindiği gibi 2019'da Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı seçilecek. Erdoğan'ın amacı, sürpriz bir gol yememek. Muhalefet ise bunu gerçekleştirme peşinde.

Erdoğan'ın daha düne kadar "fırça attığı" TÜSİAD'da yaptığı konuşmayı "kucaklayıcı" bulduğumu söyleyebilirim. İçinden mi geldi yoksa, seçim taktiği mi karar sizin. İş adamlarından farklı düşüncesi AB ile ilişkilerdi. Bu konuda haklılık payı vardı. Hangi ülke tam üyelik için 54 yıldır kapıda bekletilmekte? Bu konuda Dr. Ruşen Gültekin'in yorumuna dikkatinizi çekmek istiyorum; "Durum imtiyazlı ortaklığa gidiyor. Galiba sonunda Merkel'in dediği olacak".

***

Trump/Erdoğan

Yaşar Usluer'in son e-postasını dikkate değer buluyorum. Biraz kısaltarak sunacağım:

' * Sizin de belirttiğiniz gibi Başkan Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi, yandaş gazete ve yazarların abarttığı kadar başarılı geçmedi. ABD terör örgütleri YPG/PYD ve PKK'ya silah yardımını durduracağını söylemedi.

Nur Batur'un 'Washington'dan ne mucize ne kopuş çıkar' sözü doğru ama 'Türkiye, Büyük Kürdistan hattını durdurarak, en önemli hedefine ulaştı. Kaldı ki, artık bu hattan çekileceğini sanmıyorum' sözünü doğru bulmuyorum.

* Zira biz El Bab'dan öteye gidemedik (izin vermediler/vermiyorlar). Kandil ve Sincar'a kara operasyonu yapmamıza da müsaade etmiyorlar. ABD/AB ve Rusya'nın terör örgütlerine silah yardımını engelleyemiyoruz. Barzani'nin "Bağımsız Kürdistan" hazırlıklarını, Erbil'de resmi dairelere sembollerinin asılmasını da önleyemedik. Aksine Barzani'nin ziyaretinde biz de astık.

* IŞİD için müttefik ülkelerin sözde savaşından ziyade PYD'ye özerklik verecekleri de aşikâr. Bu durumda Batur'un söylediklerine nasıl inanacağız? Bana göre Washington'da özel görüşmeler ön plana çıktı.

CHP'NİN DURUMU:

* CHP'nin olağan ya da olağanüstü kurultayında Muharrem İnce'nin Genel Başkan seçilmesi sizin de belirttiğiniz gibi "zor dostum zor". Zira 2016 Ocak ayında yapılan son kurultayda aday olmaya cesaret edememiştir. Şu anda da aday olmak için en az 127 delegenin imzasını toplaması kolay değil. İl/ilçe yönetimleri ve delegeler genelde etnik ayrımcıların elindedir.

* İstanbul Baro Başkanı iken Ümit Kocasakal'ı bir konferansında dinledim. Tebrik ettim. "CHP'ye lider adayı olabilirsiniz" dedim. İrticalen konuşuyor. Bilgi birikimi ve hitabet gücü var. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nda ise bilgi olsa da hitabet yok.'

***

VE NOTLAR:

Körfez/Kocaeli'nden Hüseyin Canerik'in satırları ile mutlu oldum; "Ekranlarla aram iyi olmasa da Ekran Polisi'ni keyifle okurum. Annenizle ilgili yazınızla hüzünlendim. Bu vesileyle hayatta olmayan fedakâr annelerimizi saygıyla anıyorum. Candan selam ve saygılarımla". Bu konuda pek çok övgü aldığımı da belirteyim.

...

Yrd. Doç. Dr. Göktan Ay'la yarın akşam buluşacağız. Son notunu da aldım. Tabii Allah bir mani vermezse oradayım. Layık görülen ödül Yeniçağ ve benim için onur verici.

...

Selcan Taşçı ve Ali Işıner Hamşioğlu toylarını bu akşam tamamlıyorlar. Çifte ömür boyu mutluluk dileklerimi yolluyorum. Davetiyelerindeki gibi; "Soy soylansın... Boy boylansın... Toy başlasın..."

Yazarın Diğer Yazıları