Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

İki kitap

1 - KEDİ ŞİİRLERİ 
ANTOLOJİSİ 
Kediniz oldu mu hiç? Birçok kişi çocukluk yıllarında bu sevimli hayvanla arkadaşlık ederek büyümüştür. Bana sorarsanız hayvan türleri arasında en sevimli, uysal ve evde beslenebilir olanı, stres topu, sevgi yumağı kedicikler. 
Edebiyatçıların da en çok sevdiği hayvanların başında geliyor kediler. Bu minik hayvanların albenisini neye borçlu olduğunu kestirmek zor ama birçok sanatçıya, ressama, şaire, edebiyatçıya esin kaynağı olduğu da aşikar. Belki de bunun sebebi belirsiz bir dünyanın sınırlarını çizip ya da sizin sınırlarınızı aşıp yüreğinize dokunmasıdır. Özellikle de çocuk şiirlerinin vazgeçilmez malzemesidir pamuk, boncuk, tekir kedicikler. 
Böylesi sevimli canlılarla ilgili bilgileri bir araya getirip kitaplaştıransa, kedilerin büyülü hikayesine ilgi duyan Komşu Yayınevi’nin yayın koordinatörlerinden Saime Akat. “Kedi Şiirleri Antolojisi” bir bakıma Türk edebiyatının kedici yazarlarını bir araya getirirken, Türk şiirindeki değişim, dönüşüm ve eğilimler hakkında da kediler üzerinden okuyucuya ipuçları veriyor. 
Kitapta kimler yok ki. Necip Fazıl’dan, Nazım Hikmet’e, Asaf Halet’ten Orhan Veli’ye, Behçet Necatigil’den Hulki Aktunç’a, Enis Batur’dan Arif Ay’a kadar uzun bir liste. 99 şiirin yer aldığı kitap Sururi Osman Efendi’nin (1163 - 1229)  “İsimsiz”  şiiriyle başlıyor, Emre Polat’ın (1989)  “Bayan Tüy Yumağıyla Dramatik Bir Akşam Yemeği”  şiiri ile sona eriyor. Yani kedinin şair ve edebiyatçılarla olan yazılı yolculuğu oldukça eski. 
Kitaptaki şiirler farklı bir çalışma tekniği izlenerek şairlerin doğum tarihlerine göre hazırlanmış. Edebiyatımızdaki tematik şiirlerin derlendiği kitapların ne kadar az olduğunu da düşündüğümüzde, “Kedi Şiirleri Antolojisi” özellikle kedi severlerin ve hayvan dostu kişilerin kitaplığında en önemli köşeyi alacaktır. Benim gibi hayat boyu kedicikleri olan birisi için çok keyifli bir kitap olarak şimdiden kütüphaneme eklendi bile...
Antolojide birçok önemli yazarın kedileriyle yolculuğu şiirlerine yansımış. Tevfik Fikret’in kedisinden, Nazım Hikmet’in şiir yazarken uyuklayan Tekir’ine kadar çeşitli şair ve yazarların kedileri okurların evlerine de konuk oluyor. 
2 - BEETHOVEN 
Amerikalı bir müzikolog, Çellist ve Beethoven uzmanı Lewis Lockwood’un kaleme aldığı kitap dünyaca tanınmış besteciyi anlatan en kapsamlı ve tanıtıcı eserlerden birisi olmuş. Ebru Kılıç’ın başarılı çevirisiyle dilimize de uyarlanan çalışma, ünlü bestecinin hayatı hakkında sorgulanan birçok şeyi yerli yerince açıklıyor. Ölümünün üzerinden neredeyse iki asır geçmesine rağmen eserleri klasik olarak tanımlansa da popülerliğini hiç yitirmedi. Kimilerine göre dahi bir müzik adamı, kimilerine göre ise deli bir filozoftur Beethoven. 
Mozart ile birlikte gelmiş geçmiş belki de Avrupa’yı sallayan en büyük besteci. Ludwig Van Beethoven (1770 - 1827) 57 yaşında hayata veda ettiğinde ardında 9 senfonik eser, 5 piyano konçertosu, bir keman konçertosu, piyano, keman ve çello için bir üçlü konçerto. 32 piyano sonatı ve bir çok oda müziği eseri bıraktı. Beethoven’ın karakteri ve yaşam tarzı ile eserleri arasındaki büyük farklılık ise kitapta gözden kaçmamış, detaylandırılmış.

Yazarın Diğer Yazıları