Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

İki Komik Opera

Birbirinden güzel eserleri izleyicisiyle buluşturmayı hedefleyen Ankara Devlet Opera ve Balesi bu ayki çalışmalarına iki komik opera, iki yeni eser daha ekleyerek seyircisinin beğenisine sunuyor.
Eserin ilki Donizetti’nin  “Rita”  isimli diğeri ise Ermanni Wolf-Ferrari’nin  “Susanna’nın Sırrı”  isimli operası. Tek perdeden oluşan iki komik opera. Rita’nın Librettosu Gustave Vaeze ait. Dilimize çevirense ünlü besteci Nüvit Kodallı. Her iki eseri de tanıtmadan önce komik opera nedir, paylaşmak istiyorum. İçinde şarkı ile konuşmanın birlikte olduğu yarı ciddi, yarı komik sahne eserlerine verilen isim. XVIII yüzyılın ikinci yarısında gelişmiş. Gülünç ve içinde komedi unsurları barındıran, konusu komedi olan eserlerdir. Diğer bir adı da  “Opera Buffa” dır yani (opera komik).
Sizlere tanıtacağım Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin gösterimdeki iki eserinin yanı sıra dünyada pek çok örneği vardır. Cevat Memduh Astar’ın kitabından edindiğim bilgilere göre bazıları şunlar. Pergolezzi’nin  “La serva padrona”  Mozart’ın  “Cozzi Fan Tutte”  yine Donizetti’nin  “Aşk İksiri”  “La Favorita”  “Don Sebastion”  isimli çalışmaları ve Alman Otto Nikolas’ın  “Vinsorun Şen Kadınları”  isimli Fantastik- Komik operası bu alanda yazılmış, türünün başarılı örnekleridir.
Ve Donizetti’nin  “Rita” sı. İtalya’nın Bergamo kentinde yaşayan Rita bir otel sahibesidir. Öldüğünü sandığı ilk kocasının geri dönüşüyle birlikte ikinci evliliğini yapan Rita’nın evliliği tehlikeye girer. İlk kocasından yediği dayakların intikamını ikinci kocası Pepe’den çıkaran Rita’nın hayatı alt üst oldur. Oysa ki ilk kocası Gasparo’nun şehre dönmesinin ardında da başka gerçekler gizlidir. Sonunda bu karmaşa yine Rita ile ikinci eşi Pepe’ye yarayacaktır. Eseri başarılı şef Alessandro Cedrone yönetiyor. Sahneye koyansa başrejisör Gürçil Çeliktaş.

İkinci komik opera ise Ermanno Wolf-Ferrari’nin bestelediği Librettosu Enrico Golisciani’ye ait.  “Susanna’nın Sırrı”  dilimize Saadet İkesus Altan tarafından çevrilmiş. Eser 20 yy.başında geçiyor. Yeni evlenen bir kont ve güzel kontesin ilişkilerini ve bu ilişkiyi tehdit eden üçüncü şahsı konu almış. Kont Gil yeni evlendiği kontes Susanna’nın şüpheli tavırları ve sürekli sigara kokması nedeniyle farklı bir ortamda kendisini aldattığını düşünmektedir. Oysaki Susanna’nın büyük sırrı yeni bir sevgili değil tiryakisi olduğu vazgeçemediği sigarasıdır. Her şeyi gizlemeye çalışsa da kokuyu gizleyemeyecektir. Bu komik eserde de orkestrayı Şef Alessandro Cedrone yönetiyor. Sahneye koyansa Zeynep Celen. Böylece Ankara Devlet Opera ve Balesi kadrosundan çok keyifli, güldüren iki harika eser daha izleyicisiyle buluşmuş oldu. Gülmek isteyenlere ve opera severlere duyurulur.

İyi seyirler dileriz.

Yazarın Diğer Yazıları