Sünni protestosu iç savaş çıkardı

Sünni protestosu iç savaş çıkardı
Sünni protestosu iç savaş çıkardı

Havice’de Sünni protestocuların kampına askeri birliklerin üç gün önce başlattığı operasyonda 53 kişi öldü. Sünni milisler

Havice’de Sünni protestocuların kampına askeri birliklerin üç gün önce başlattığı operasyonda 53 kişi öldü. Sünni milislerin karşılık vermesiyle ortaya savaş manzarası çıktı

 

Irak’ta, Kerkük’ün Havice bölgesinde güvenlik güçlerinin Sünni göstericilerin kampına müdahalesinde çıkan çatışmalar dün de sürerken, ölü sayısı 53’e, yaralı sayısı ise 114’e yükseldi. Askeri müdahale sırasında savaş görüntüleri ortaya çıkarken, göstericilerden 30’unun daha yaşamını yitirdiğini, böylece 23 olan ölü sayısının 53’e yükseldiği belirtildi. Havice’deki olaylardan sonra Selahaddin iline bağlı Süleymanbeg kasabasında göstericilerle asker arasındaki çatışmada, 7’si asker 10 kişi yaşamını yitirdi. Ramadi’de ise askeri konvoya düzenlenen saldırıda da 2 askerin hayatını kaybettiği bildirildi. Irak ordusu gazetecilerin bölgeye girişine izin vermiyor. Saddam Hüseyin’in doğum yeri Tikrit’te ise askeri konvoya düzenlenen saldırıda 3 asker öldü. Saldırıda ayrıca askeri konvoydaki araçlardan 7’si ateşe verildi. Diyale kentinde Şii Başbakan Nuri el-Maliki’ye bağlı Uyanış Güçlerine yönelik saldırıda ise 3 kişi öldü.

 


Destek gitti

 


Süleymanbeg’de, asker halka evlerini terk etmeleri yönünde anons yaparken, el-Malikiye bağlı SWAT güçleri de bölgedeki askeri birliklere destek vermek için Tuzhurmatu’dan Süleymanbeg’e hareket etti. Bu arada, Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, “Irak ordusundan tüm Iraklıların ordusu olmasını, sınırları korumasını ve halkı hedef almamasını istiyoruz” dedi. Havice’de meydana gelen olayların tam anlamıyla bir facia olduğunu savunan Nuceyfi, Sünni aşiretlerle ordu arasında çatışmaların devam ettiğini, silahlı güçlere göstericilere ateş açmak konusunda verilecek emirlere itaat etmeme çağrısı yaptı.

 


Camiye roket

 


Mikdadiye beldesinde bir camiye düzenlenen havan saldırısında 6 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Saldırıdan sonra ambulansların yaralıları hastaneye kaldırdığını, caminin etrafına güvenlik şeridi çekildiği aktarıldı.

 

Irak’ta Kürt bakanlar görevden alındı

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Ticaret Bakanı Hayrullah Hasan Babekir’in yerine iki bakanı vekaleten atadığı belirtildi. AA muhabirinin, hükümetteki bir kaynaktan aldığı bilgiye göre, Başbakan Maliki, Dışişleri Bakanı Zebari’nin yerine Enerji İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Hüseyin Şehristani’yi, Ticaret Bakanı Babekir’in yerine ise Adalet Bakanı Hasan eş-Şummeri’yi vekaleten atadı. Maliki’nin atamayı, söz konusu bakanlara zorunlu izin verdikten sonra yaptığı ifade edildi. Zebari ve Babekir, merkezi hükümet ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında petrol konusunda çıkan krizden ötürü bakanlar kurulu toplantılarına yaklaşık 2 aydır katılmıyordu. Maliki, daha önce yaptığı açıklamada, böyle bir uygulamaya gideceğinin sinyalini vermişti. Bağdat ile Kürt yönetimi arasındaki kriz, görüşmelere karşın halen çözülmüş değil.