iklim protestolarında biber gazlı müdahale

iklim protestolarında biber gazlı müdahale
Paris’te dün başlayan BM İklim Zirvesi öncesinde izinsiz gösteri yapan protestocularla güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. 200’ü aşkın kişi gözaltına alındı

Paris’te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde dünyanın dört bir yanında iklim değişikliğiyle mücadele için gösteriler yapıldı. 13 Kasım’da Paris’te IŞİD’in gerçekleştirdiği ve 130 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıların ardından olağanüstü hal ilan edilen ve tüm toplu gösterilerin yasaklandığı Fransa başkentinde polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Paris’te göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşanırken, 200’den fazla kişi göz altına alındı. Bazı göstericilerin polise 13 Kasım’da hayatını kaybedenler anısına dikilen mumları fırlattığı görüldü.

İnsan zinciri oluşturuldu

Kent merkezine yürümek isteyen göstericilere güvenlik güçleri izin vermeyince, planlanan yürüyüş güzergâhı üzerinde binlerce kişi insan zinciri oluşturdu. İnsan zincirinde 90 kişinin öldüğü Bataclan Konser Salonu’nun önünde bir boşluk bırakıldı. Bazı gruplar polis barikatlarını aşarak şehir merkezine yürüyüşe devam etmek istedi. Polise taş ve ayakkabı fırlatan göstericilere, polis de göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazaneuve, şehir merkezine girmeye çalışan gruplar için “Oraya sorun çıkarmak için gelmiş olan küçük azınlıklar” ifadesini kullandı.