İkna odasına önce dini liderler alındı

İkna odasına önce dini liderler alındı
Kıbrıs’a tarihi ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Biden, temaslarına Lefkoşa’da Başpiskopos 2. Hrisostomos ve KKTC Din İşleri Başkanı Atalay’ı ziyaret ederek başladı

İkna odasına önce dini liderler alındı

Maronit Başpiskoposu Souif, Ermeni Başpiskoposu Herkelian ve Latinlerin temsilcisi Papaz George Kraj’ın da hazır bulunduğu görüşmeyle ilgili açıklama yapılmadı. Joe Biden, dini liderlerin ardından Makaryos’un anıtına çelenk koydu ve askeri törenle karşılandığı Rum Başkanlık Sarayı’nda Nikos Anastasiadis’le buluştu.

Rum’un hedefi KKTC bayrağı... 
Rumlar, Biden’ın ziyareti sırasında bayrak krizi çıkardı. Rum lider Nikos Anastasiadis, Biden’den uğruna binlerce şehit verdiğimiz KKTC bayrağının bulunmadığı bir ortamda Derviş Eroğlu ile görüşmesini istedi. Ada’ya kanla, irfanla dikilen bayrak, Rumların baskısıyla ABD’li Bakan için direklerden indirilmek istendi.  


Din adamlarına ikna siyasilere baskı turu
Doğu Akdeniz’de bulunan doğal gazdan yararlanmayı isteyen ABD, Kıbrıs Türkünü Rumlara iliştirme çabalarını yürütmek üzere Başkan Yardımcısı Biden’i adaya yolladı

Gözünü Doğu Akdeniz’de bulunan zengin doğal gaz rezervlerine diken ABD’nin Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs’ı ziyaret ediyor. Doğal gazdan bir an önce yararlanabilmek için, Rum kesimiyle Türk tarafının bir barış anlaşması yapmasına ve sonuçta KKTC’nin Rum kesimine iliştirilmesine karar veren Beyaz Saray’ın bu politikasını hayata geçirmek üzere adaya gelen Biden, ikna ve baskı turlarına din adamlarından başladı. 
ABD, bu amaçla BM’ye yeni bir plan hazırlatmış ve taraflara baskıya başlamıştı. Biden, Ada’daki temaslarına din adamlarıyla başladı. Biden ile Lefkoşa Rum kesimindeki Başpiskoposluk binasındaki görüşmeye Rum Ortodoks kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos, KKTC Din İşleri Başkanı Prof.Talip Atalay, Maronit Başpiskoposu Dr.Yussef Suif, Ermeni Başpiskoposu Varujan Herkelyan ve Latin temsilci Papaz George Kraj katıldı. 

Atalay anlatıyor
Atalay, Biden ile gerçekleştirdikleri görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini söyledi. Kıbrıs’ta barış umudunu dile getirdiğini ve Biden’in da bu konuda kendisine destek verdiğini kaydeden Atalay, özellikle dini liderlerin siyasi dil kullanmaması gereğine vurgu yaptığını söyledi. 

Kilise’nin görüşü
Biden, II.Hrisostomos’la baş başa kısa bir görüşme yaptı. Biden’ın, II.Hrisostomos’la gerçekleştirdiği görüşmede Kıbrıs’ta çözümün önemine, Hrisostomos’un da çözümün dengesiz olmaması gereğine vurgu yaptığı bildirildi. Biden, dini liderlerin ardından eski Rum lider başpiskopos Makaryos’un anıtına çelenk koydu ve askeri törenle karşılandığı Başkanlık Sarayı’nda Nikos Anastasiadis’le buluştu. Görüşme heyetler arasında öğle yemeğinde de devam etti.  

Lefkoşa’da alarm
Biden’in dün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yaptığı görüşme öncesi Ledra Palas sınırı kapısından itibaren yollar yaya ve araç trafiğine kapandı. Biden, Ledra Palas sınır kapısından geçerek Lefkoşa’ya girdi.


Rumların bayrak küstahlığı
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden görüşmesinden önce Rumlar bayrak krizi çıkarttı. Rum tarafının görüşmenin yapılacağı salonda KKTC ile ilgili herhangi bir sembol bulunmasına karşı çıktı. Özellikle KKTC bayrağı bulunmasına şiddetle karşı çıkan Rumlar ABD’den bu konuda güvence alındığını açıkladı. Eroğlu ise “Şeref salonunda bayrak ya da sembol yok. Farklı bir düzenleme yapmıyoruz” demişti. KKTC bayrağının kanla çizildiğini hatırlatan çevreler, Rumların küstahlığına tepki gösterdi. Bu vesileyle şu hatırlatma yapıldı: “20 Temmuz 1974 Birinci ve 14 Ağustos’ta İkinci Barış Harekatı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs’ta 415 Kara, 65 Deniz, 5 Hava, 13 Jandarma olmak üzere toplam 498 şehit şehit vermiştir.” 


Açılım koordinatörü Kıbrıs’a da el atmış
Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Projesi haritasında da yer alan Büyük Kürdistan’ın kurulması yönündeki planı uygulamak için yol haritaları çizip, taraflara önerilerde bulunan Uluslararası Kriz Grubu’nun (ICG), Suriye’den sonra Kıbrıs’ta yürütülen müzakereleri de yönlendirdiği ortaya çıktı. “Bölünmüş Kıbrıs: Kusursuz Olmayan Bir Gerçekle Yüzleşmek” adlı bir raporunda ICG’nin, Kıbrıs’ta kamuoyuna yansıtılan ve beklentilerin tam tersi bir çözüm önerdiği ortaya çıktı. ICG, birleşik bir Kıbrıs veya federasyon yerine, Avrupa Birliği bünyesinde ekonomik olarak zayıf, bağımsız bir Kıbrıs Türk Cumhuriyeti öneriyor.

Garantörlük bitiyor 
Rapora göre, bunun için de gerek Türkiye’nin gerekse de KKTC’nin büyük bir bedel ödeyeceği ifade ediliyor. İlk etapta Maraş bölgesi Rumlara iade edilecek. İşgal ordusu olarak tanımladıkları Türk ordusu Ada’dan çekilecek. Türkiye, Londra ve Zürih antlaşmalarının sağladığı garantörlük ve önemli doğalgaz rezervlerinin bulunduğu adanın güneyindeki karasulardaki tüm haklarından vazgeçecek. Ve son olarak da Rumların kesin hakimiyetini kabul edecek.