“AKP’li olmayanlar işe alınmayacak”

“AKP’li olmayanlar işe alınmayacak”
AKP iktidarının memur alımlarında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) güvenlik soruşturmasını esas alma kararı memur sendikalarının tepkisini çekti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, güvenlik soruşturmasının fişlemeye dönüşmesinden kaygı duyduklarını söyledi. Koncuk, “Güvenlik soruşturması yapılırken insanların siyasal görüşleri ve hangi gruba ait oldukları noktasında değil bölücü örgütlerle ilgili bağlantıları araştırılmalı” dedi. İsmail Koncuk, hükümetle paralel yapı olarak suçlanan cemaatin geçmişte kol kola hareket ettiklerini söyledi. Paralel yapı adı altında bazı memurların işlerinden edilmek istendiğini belirten Koncuk, “İnsanlar siyasal görüşleri AKP’nin tersine diye iş bulamayacak. Böyle bir şey olabilir mi? MHP veya CHP’lileri işe almayacak mı? Hiçbir kanun buna izin vermez” dedi. Uygulamanın Anayasa’nın 10. maddesine aykırı olduğunu vurgulayan Koncuk, kanunlardan alınmayan yetkinin hiçbir kurum tarafından kullanılamayacağını söyledi. Koncuk, “Böyle bir uygulamanın iptali için dava açarız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gideriz. Sadece sendikalardan beklenmesin, şahıslar da AİHM’e gitsin. Bu ülke kimsenin babasının çiftliği değil, hükümetin at koşturma alanı değildir. Kimse kafasına göre iş yapamaz” dedi.

Bütün birimlere fişleme
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu Genel Başkanı Lami Özgen de memur ya da kamu çalışanlarının göreve başlamaları sürecinde istihbarat raporlarına bakıldığını anımsattı. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın memur alımlarında MİT’in soruşturma yapacağını açıkladığını anımsatan Özgen, “Memur adaylarının AKP’ye ne kadar yakın olup olmadığına bakılacak. Yoksa kamu çalışanı olarak kamu hizmetlerini ifa etmede sahip oldukları yetkinlik, bilgi ve kabiliyet noktasında raporlar olmayacak” ifadelerine yer verdi.