İktidarın anketçisi Gül'ü korkuttu...

Baskın seçim kararının alınmasının ardından Ankara'da saatler saniye hızıyla geçmeye  başladı. Gelişmeler peşi sıra yaşanıyor. İktidarın attığı her adımda, hazırlıkların çok zaman  önce kotarıldığı kolaylıkla anlaşılıyor. Muhalefet ise  iktidarın büyük ve yavru ortağının kurduğu tuzaklardan sıyrılmak için yol haritası belirlemeye çalışıyor.

"İktidar, muhalefet partilerini hazırlıksız yakaladı" söylemlerini doğru bulmuyorum. Tamam!.. Süre, devlet imkanlarını alabildiğine ve basını tekel olarak kullanan iktidar ortaklarına karşı muhalefet için yeterli görülmeyebilir. Ancak, kararlı ve pratik çalışmayla 10 gün gibi bir süre bile rüzgarı çok farklı yönde estirebilir. Muhalefet partileri, doğru enstrümanlar ve doğru söylemlerle, en etkin sözcülerle dağınıklık göstermeden toplumun karşısına çıkarsa iktidar ortakları kendi kurdukları tuzağın içine düşer. Bir de buna, muhalefetin millete sunacağı akılcı ve inandırıcı seçim beyannameleri ve programlarını eklerseniz kararlı duruş ve yoğun bir seçim kampanyası muhalefetin yelkenlerini kısa sürede şişirir.

CHP, İYİ Parti ve SP, sanılanın aksine baskın seçim kararı açıklandığına şok olmuş, dağılmış bir görüntü vermedi. Çizdikleri soğukkanlı tavır, 60 gün gibi kısa bir süreyi hiçe alan duruş "gri alan" diye tanımladığımız kararsız seçmen kitlesinin iktidara kayma olasılığına ilk etapta set koydu gibi gözüküyor. Yandaş anket firmaları bu durum karşısında uyuz olup kaşınmaya başladılar bile!..

Başkentte kimin kimle görüştüğünü bir tarafa bırakın, kimin kimle çay içtiği, merhabalaştığı bile çok yakından takip ediliyor. Milletvekili seçimi için olası ittifaklar, Cumhurbaşkanlığı adaylıkları için "şu şunla görüşmüş" fısıltılarının ardından kulislere yeni iddialar atılıyor. İYİ Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener'in tavrının çok açık ve net olmasından dolayı o tarafta tartışma  ve soru işareti yok. CHP ve Saadet Partisi'nin ne karar alacağı merakla bekleniyor. Hürriyet gazetesinden Deniz Zeyrek, dünkü yazısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmesine dayanarak, "biraz iddialı olacak ama görüşmemizin Cumhurbaşkanlığı ile ilgili akışından yola çıkarak 'Kılıçdaroğlu aday olmayacak' diyebilirim" diye yazdı. Zeyrek, çok ciddi ve dikkatli bir gazetecidir. İzlenim gibi dile getirmiş ama boşa yazmadığından eminim. CHP, dün, gün boyu adaylık açıklamaları ile çalkalandı. Kulislere, önce Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceği haberi düştü. Ardından, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz'ın adaylık açıklaması "Kılıçdaroğlu'nun adayı Öztürk Yılmaz mı" sorusuna sebep oldu. CHP kaynaklarından edindiğim bilgiye göre, Öztürk Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı adaylık açıklamasını Kemal Kılıçdaroğlu'na danışmadan yaptı. Yılmaz'ın açıklamasından haberdar olunca Kılıçdaroğlu, yakın çevresine "kendi tercihi ne yapalım" yorumunu yapmakla yetindi. CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin de adaylığını yazılı bir açıklama ile duyurdu. CHP kulislerinde Cumhurbaşkanı adayı olarak ismi en çok geçenlerden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bugün Zonguldak'ta olacak. Büyükerşen, Eskişehir'e kurulması planlanan termik santrale en başından beri muhalefet ediyor. Zonguldak'a ziyaretinin de bu kapsamda olacağı belirtildi. Ancak, CHP kulislerindeki beklenti de Büyükerşen'in Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda önemli açıklamalar yapacağı yönündeydi.

Temel Karamollaoğlu'nun açıklamalarıyla Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olacağı konusundaki -bence umutsuz- beklentiye gelince... SP lideri Karamollaoğlu, önümüzdeki Pazartesi günü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek. Önümüzdeki hafta, bu görüşmenin ardından İYİ Parti lideri Meral Akşener ile de görüşmesi bekleniyor. SP kaynaklarından edindiğim bilgiye göre, Temel Karamollaoğlu bu iki görüşmenin arasına İstanbul'a gidip Abdullah Gül görüşmesini de sıkıştırmaya çalıştıracak. SP kaynaklarının verdiği bilgilere göre, "bu görüşme Cumhurbaşkanlığı adaylığı açısından Gül ile son görüşme" olacak. SP kurmayları, "çok ümitli değiliz ama son bir kez daha Sayın Gül'ün fikrini soracağız" diyorlar...

Yine de!.. Abdullah Gül'ün R. Erdoğan karşında aday olup olmayacağını merak edenlere en sıcak kulis bilgisini iletelim. Abdullah Gül'ün yakın çevresinden ulaştığım bilgiye göre, baskın seçim karar açıklandıktan sonra İstanbul'da çok özel bir görüşme yapıldı. İktidara yakınlığı ile bilinen anket şirketi ANAR'ın  Genel Müdürü İbrahim Uslu, Abdullah Gül ile görüştü, elindeki son seçim anketlerini gösterdi ve "Erdoğan'ın ilk turda seçileceği" yorumunu yaptı. Gül'ün yakın çevresinin anlattığına göre, "anketleri görünce Abdullah Bey'in morali çok bozuldu. Aday olmaya hevesli bir görüntü vermedi ve aday olmayacağını ima etti." Yakın çevresi, Abdullah Gül'ün seçimler için çok kısa süre tanındığını da dikkate alarak aday olmayacağının kesinleştiğini ifade ediyor. Ben de diyebilirim ki; biraz iddialı olacak ama Abdullah Gül Cumhurbaşkanı adayı olmayacak.

Yazarın Diğer Yazıları