İlk kadın Başkan'ın ayak sesleri

Atatürk'ün hastalığına rağmen ölümü pahasına kurtardığı son vatan parçası Hatay'da bir Cumhuriyet kadınının "büyük bir cesaretle" başlattığı siyasi mücadelesine tanıklık edecek olmanın heyecanıyla Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yolunu tutuyorum. Bir süre sonra birlikte seyahat edeceğimiz İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de beraberindeki parti yöneticileriyle havaalanına ulaşıyor. Akşener'in terminale girmesiyle birlikte pozitif enerjisinin ortama yayıldığını alanda uçuşa hazırlanan yolcuların ve görevlilerin yüzünde okuyabiliyorsunuz. Akşener de onları karşılıksız bırakmıyor; her zamanki samimi, güleryüzüylü bakışlarıyla çevresindekileri selamlayarak hal ve hatırlarını soruyor. Bu arada etrafında bir sevgi halesi oluşuyor. Akşener'in samimiyeti karşısında çekingenlikleri yok olan yolcular sohbet etmek ve birlikte fotoğraf çektirme yarışına giriyor. Bir anda havaya uzanmış eller üzerinde bir cep telefonu bulutu oluşuyor, selfi çeken çekene...

Uçağa biniyoruz... Önümdeki sırada oturan ve konuşmalarından Karadenizli oldukları anlaşılan iki kadın yolcu panik içindeler. Uçak korkularını o kadar açık ediyorlar ki, biri diğerine; "Mecbur olmasak binmezdik, inşallah korkumuz boşunadır" diyor. Diğeri, "Korkulacak bir şey olsa bu kadar kişi biner mi?" karşılığını veriyor. Tam bu sırada Meral Hanım ve eşi Tuncer Bey'in uçağa girip yerlerine oturmaya hazırlandıklarını görüyorlar. Biri dönüp soruyor:

-Tanıdın mı?

Öbürü:

- He ya, tanıdım... Devlet Bahçeli'ye kafa tutan kadın...

- Sadece Bahçeli'ye mi? Erdoğan'a bile meydan okuyor. Parti de kurdu... İYİ Parti... Aynı uçakta gitmek varmış.

- Korkusuz kadın... Kadın olsun çamurdan olsun

- Bu arada, uçak korkumuzu da unuttuk. Kadın liderlerin gelmesi korkularımızı da ortadan kaldırır inşallah.

Söze girip ikisinin de adının Ayşe olduğunu öğrendiğim kadınlarla sohbete başlıyorum. Hatay üzerinden Adana'ya geçip asker oğullarını cepheye uğurlamaya gittiklerini anlatıyorlar. Harekatın Mehmetçiklerimizin kılına zarar gelmeden sona ermesini dilerken Meral Akşener'e olan hayranlıklarını da dile getirmeyi ihmal etmiyorlar.

***

Hatay'a inişimizde havaalanındaki coşkulu karşılama görülmeye değer. Havaalanı, düğüne gelir gibi en güzel kıyafetlerini giyerek gelmiş her yaş grubundan güleryüzlü insanlarla dolu. Bu güzel karşılama, ziyaret programının İYİ Parti Hatay il teşkilatı tarafından çok iyi organize edildiğinin ilk sinyallarini de veriyor. İYİ Parti Hatay İl Başkanı Mustafa Çığ, parti yönetimi ile partililerden oluşan heyet çiçeklerle "Hoşgeldiniz Başkanımız" diyerek karşılıyor  Akşener ve beraberindekileri. İl Başkanı Mustafa Çığ eski bir eğitimci. Bölgede yetiştirdiği pek çok öğrencisi var. Hatay'da çok seviliyor ve kendisinin "Hatay'da İYİ Parti için çok iyi bir seçim" olduğu söyleniyor. Akşener'in, "Nasılsınız?" sorusuna 3 kelime ile ama çok anlamlı bir cevap veriyor: "İYİ'yiz, güçlüyüz, kazanacağız..."

Karşılamada Hatay teşkilatı tam kadro. Antakya İlçe Başkanı Hatice Güzel, İskenderun İlçe Başkanı Hakan Onfidan, Defne İlçe Başkanı Tugay Özdemir, Kırıkhan İlçe Başkanı Kemal İmren, Dörtyol İlçe Başkanı Sami İbişoğulları, Erzin İlçe Başkanı Ahmet Türk, Payas İlçe Başkanı İbrahim Özbek, Arsus Belediye Başkanı Kudret Dönmez, Belen ilçe Başkanı İzzet Sarp, Hassa İlçe Başkanı Şemsettin Arık, Kumlu İlçe Başkanı Selahattin Eker, Reyhanlı İlçe Başkanı Mehmet Gül, Altunözü İlçe Başkanı Cuma Çapar, Samandağ İlçe Başkanı Seyran Miçoğulları Genel Başkanları Meral Akşener'i  ilk kez İYİ Parti lideri olarak Hatay'da misafir etmenin mutluluğunu yaşıyorlar.

Karşılamanın ardından bayraklarla süslü, coşkulu klakson sesleriyle uzadıkça uzayan bir araç konvoyu ile şehir merkezinin yolunu tutuyoruz. Aracında beni misafir eden Hatay İl Sekreteri Turgay Coşkun hocamız Hatay'ın bu ziyaretle tarihi bir gün yaşadığına dikkat çekiyor. İl Başkan yardımcısı Hüseyin Süer ise Akşener'in verdiği büyük mücadele sonrasında ülke için yeni bir yol açıp umut olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bizler de elimizi taşın altına koyduk. Herşey iyi olacak, güzel olacak..."

Yol kenarında toplaşan insanların sevgi gösterileri arasında Hatay'a giriyoruz. Açılışı yapılacak İYİ Parti İl Başkanlığı'nın önündeki meydan çoktan dolmuş. Akşener'in gelişiyle birlikte bir uğultu ve alkış tufanı yükseliyor. Topluluktan sallanan bayraklara, sözleri uyarlanarak İYİ Parti'nin marşı haline getirilmiş "Ceylan" şarkısı eşlik ediyor. Ve Meral Hanım, "Başkan Meral" sloganlarıyla kürsüye çıkıp başlıyor konuşmaya. Tabii hedefinde neredeyse 16 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı ve zihniyeti var. Meral Hanım konuşurken ben de meydanda onu kürsünün ön tarafından dinleyen kadınlara kulak kabartıyorum:

- Ne güzel kadın ya..

- Yaşı kaç acaba?..

- Güzel konuşuyor, cesur konuşuyor...

- Allah yolunu açık etsin

- Meral abla helal olsun!.. Konuş konuş sesimiz ol!..

- Yüzümüzü güldürdün, umut oldun, yaşa varol çok yaşa!..

***

Akşener'in konuşması bitiyor. Açılışını yapmak üzere İl Başkanlığı binasına yöneliyor. İYİ Parti Hatay Başkanlığı şehrin merkezinde,75. Yıl Bulvarı'na hakim bir noktada. Okunan duaların ardından Akşener ve beraberindekiler "Bismillah" diyerek kurdelayı kesiyor. Birlikte içeri giriyoruz. Bu sırada İl Başkanı Mustafa Çığ'a duygularını soruyorum. Başkan Çığ'ın ağzından "Bugün sanki bizim düğün günümüz... Görmüyor musunuz, insanların yüzü nasıl gülüyor. İYİ Parti'nin güneşi Türkiye üzerine doğduğunda da Türkiye'nin yüzü gülecek" sözleri dökülüyor. 370 metrekare olduğunu öğrendiğim  Hatay İl Başkanlığı çok ferah bir mekan. Duvarlara ve mobilyalara gri ve sarının tonları hakim. İçerisi zevkli bir tarzda tefriş edilmiş. Meral Hanım ve İl yöneticileri kısa bir soluklanmak için içeride oturken dışarı çıkıyorum. Kapının önü girdiğimizden de kalabalık, coşku içinde Akşener'in binadan çıkışını bekliyor.

***

Sonraki istikametimiz Reyhanlı oluyor. Akşener burada, Suriye'den atılan roketlerle şehit olan 3 vatandaşımızın evlerini ayrı ayrı ziyaret edip taziyede bulunuyor. Onları teselli edip acılarını paylaşıyor. Burada da ilgi ve sevgi olağanüstü. İsminin açıklanmasını istemeyen Reyhanlılı bir hanım bana şunları aktarıyor:

"Ben bu kadar bir kalabalığı beklemiyordum. Gerçekten de Reyhanlı'da Meral Hanım'a karşı büyük bir sevgi seli var. Hayret ettim, çünkü buranın geneli AK Partili olduğu için şaşırdım. Ama bence bunun sebebi şehit ailelerinin ayağına kadar geldi. Halbuki daha önce Başbakanımız Binali Bey buralara koruma ordusuyla geldi, etten duvar örüldü, herkesi şehit ailelerini ayağına getirtti. Buna herkes çok kırıldı, tepki aldı."

***

Meral Akşener'in İYİ Parti Genel Başkanı sıfatıyla ilk defa gittiği Hatay'dan aktarılacak daha çok şey var ama, takdir edersiniz ki yerimiz sınırlı. Yanlız bu ziyaretin bende oluşturduğu  genel kanaatimi belirtmem gerekirse söyleyeceğim şudur: Türkiye ilk kadın Bakanını Sağlık Bakanı Türkan Akyol ile, ilk kadın Başbakanını ise Tansu Çiller ile gördü. Çiller'in İçişleri Bakanı Meral Akşener de Türk kadını adına bir ilki gerçekleştirmeye çok yakın... Akşener, Türkiye'nin ilk kadın Başkanı olma koşusunda her geçen gün vites yükseltiyor. Onun bu koşusunun ayak sesleri artık sağırlar tarafından bile duyulur hale geldi. Türkiyemiz için hayırlı olsun...

Yazarın Diğer Yazıları