İlk kadın operacımız

İlk kadın operacımız
İki gün önce, ölümünün 13’üncü yıl dönümü olan, aynı zamanda ressamlık da yapan ve ‘Atatürk kızı’ diye nitelendirilen Semiha Berksoy; ismini tarihe ‘İlk Türk kadın operacı’ olarak yazdırdı.

İstanbul Konservatuarı ile Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu’nda eğitim alan, 1910 doğumlu Berksoy; 1934 senesinde, kendisini hayranlıkla dinleyen Mustafa Kemal’in takdirini kazandı ve operamızın ilk eseri “Özsoy” da Ayşim başrolü, ona verildi. 1939’da, devlet bursuyla okuduğu, Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü’nden, birincilikle diploma aldı.

Almanya, Portekiz, ABD...

Opera kariyerine 1934’de başlayan sanatçı; Türkiye, Almanya, Portekiz’de sahneye çıktı. 1939’da Richard Strauss’un “Ariadne Auf Naxos” adlı eserinde başrolü üstlendi. Ertesi yıl ülkeye dönerek, Carl Ebert’in yönetimindeki “Tosca” ve “Madame Butterfly”de görev aldı. Ayrıca “Deli Dolu” ile “Lüküs
Hayat” operetlerinde ter döktü. 1940 yılında, Ankara Devlet Konservatuvarı Konser Salonu’nda, ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün huzurunda da söyleyen; 1998’de ‘Devlet Sanatçısı’ unvanına layık görülen Semiha Berksoy, ertesi sene New York City Lincoln Center’da da izleyici karşısına çıktı. 1972’de ‘baş artist’ olduğu Opera’dan emekliliğe ayrılan, Devlet Tiyatrosu’ndaki çok sayıda oyunda da rol alan Berksoy; Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 50. yılı nedeniyle, “Atatürk Opera Ödülü”ne de layık görüldü (1984). Resimleri yurt içi ve dışında defalarca sergilenen, 15 Ağustos 2004’de 94 yaşında ölen sanatçı; bir gün sonra İstanbul’da toprağa verildi.

Rol aldığı bazı oyunlar

Keşanlı Ali Destanı, İstanbul Efendisi, Yatık Emine, Çalıkuşu, Göç, Macun Hokkası, Lütfen Dokunmayın, Kanaviçe, Büyük Jüstinyen, Karayar Köprüsü, Felsefe Doktoru, Tablodaki Adam, Cadı Kazanı, Dışardakiler, Bu Gece Başka Gece, Dünkü Çocuk, Garson Kanin, Çayhane, Lady Frederick, Elektira, Miras, Köşebaşı.