İlk kez 340'ın altına düştü!

İlk kez 340'ın altına düştü!
Meclis'te Anayasa değişiklik teklifinin 2.tur oylamalarında 8-9-10 ve 11. maddeler kabul edildi. 8. madde oylamasında 'evet' oyları ilk kez 340 ın altına düştü.

Teklifin 8. maddesi Cumhurbaşkanı’na Yürütme yetkisi veriyor.

6 SAATTE OYLAMA GEÇİLDİ 

Sekizinci madde oylamasına 6 saat sonra geçilebildi. Bu madde Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenliyor. Yapılan oylamaya 483 milletvekili katıldı. 339 kabul, 138 ret oyu çıktı. 1 çekimser, 2 oy boş ve 3 oy geçersiz sayıldı.

‘YALAN' TEPKİSİ 

Kadın vekillerin kavgasında yer alan AKP'li Gökçen Özdoğan Enç, hastaneye giderek tedavi oldu. Oylama için tekrar Meclis'e gelen Enç, tekerlekli sandalye ve boyunluk takmış olarak döndü. Oy kullanırken CHP sıralarından ‘yalan, yalan' sesleri duyuldu. Başkanvekili Bahçekapılı, “Yalan diyeni kınıyorum” diye tepki verince bu defa CHP'liler tempo tutarak “Yalan, yalan” dediler.

CHP'li katip üye, oylama tutanağına şerh düşmek istedi ancak AKP'li Başkanvekili, bu talebi kabul etmedi. Yazılı cevap vermesi istendiğinde de olumsuz yanıt verdi. Bu durum CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından yüksek sesle dile getirilerek tutanaklara geçirildi.

KABUL EDİLEN 8. MADDE

MADDE 8- 2709 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “MADDE 104- Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder. Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapar. Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verir. Kanunları yayımlar. Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir. Kanunların, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açar. Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir. Üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenler. Yabancı devletlere Türkiye Cumhuriyetinin temsilcilerini gönderir, Türkiye Cumhuriyetine gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul eder. Milletlerarası andlaşmaları onaylar ve yayımlar. Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunar. Milli güvenlik politikalarını belirler ve gerekli tedbirleri alır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil eder. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verir. Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır. Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir. Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer. Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.”

TEKLİFİN 9'UNCU MADDESİ DE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişiklik teklifinin 9. maddesi 341 'evet' oyuyla kabul edildi.

Maddeye göre, cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. 

10. MADDE 340 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanın vekalet ve bakanlarla ilgili 10’uncu maddesi 340 oyla kabul edildi.

Oylama sonucu; kullanılan 481 , kabul 340, ret 136 , boş 3 , geçersiz 2.

11. MADDE 342 OYLA KABUL EDİLDİ

11. maddede 481 milletvekili oy kullandı. Oy dağılımı şu şekilde oluştu; 342 kabul, 135 ret, bir çekimser, 3 boş.
Kabul edilen bu madde Cumhurbaşkanı ve meclis seçimlerinin yenilenmesini düzenliyor.