İlk solcular Türkçü, İlk Tükçüler solcuydu! Büyük tartışma... Gerçek bu mu?

İlk solcular Türkçü, İlk Tükçüler solcuydu! Büyük tartışma... Gerçek bu mu?
Oda Tv yazarı Halit Kakınç'ın 4 yıl önce başlattığı tartışma Dokuz Sütun Gazetesi yazarı Durmuş Ali Özyiğit ile birlikte yeniden gündeme geldi. Kakınç'ın "İlk Türkçüler solcu ilk solcular Türkçü’ydü" iddiasına Özyiğit de "Nasıl bir Türk Solu? Galiyevist notlar" başlıklı yazısıyla destek verdi.

"AKÇURA FİKİR BABAM"

Kakınç, 4 yıl önce Oda Tv''de "İlk Türkçüler solcu ilk solcular Türkçü’ydü" başlıklı bir yazı kaleme aldı. "Ben, Türkçülük düşüncesinin ilk fikir babası olarak Yusuf Akçura’yı alıyor... Kendisinin Kırımlı İsmail Gaspıralı’dan çokça etkilenmesine rağmen, Gaspıralı’nın İslâmcı çizgi içinde kalan bazı görüşleri de bulunduğu için, ağırlık olarak toplumcu ve demokratik Türkçülük görüşünde temel bulduğunu savunuyorum" diyen Kakınç, "Akçura’nın Demokratik Türkçülüğü, Fikirleri Sol’a kaçan ilerici bir ideolojidir" ifadelerini kullanmıştı.

" SULTAN GALİYEV KIZIL TURAN''I KURACAKTI "

DokuzSütun Gazetesi yazarı Durmuş Ali Özyiğit de "Nasıl bir Türk Solu ? Galiyevist notlar" başlıklı yazısında Türkiye Komünist Partisi Kurucu Lideri Mustafa Suphi ile Sultan Galiyev''den bahsetti.

"Mustafa Suhpi ne yapıyor? Türklüğü övüyor Türk Milliyetçisi makaleler yazıyor" diyen Özyiğit, "Sadece Türkçülük Solculuk değil, Osmanlı''daki ilk Sol Sosyalist kesim de gazetelerindeki köşelerinde aynı şekilde İslam''ı övüyorlar. O da ileriki yazılarımın konusudur. Sultan Galiyev''i hiç söylemeye gerek yok çünkü yarım asır Orta Asya Türklüğü onun hayalinde Turan''ı hayal ederek yaşadı. Stalin tarafından katledilmeseydi Kızıl Turan''ı kuracaktı. Ve İlk Türkçüler Solcuydu, ilk Solcular Türkçüydü meselesine daha çok açıklık getirelim. Ama baştan diyeyim elbette Türkçü Galiyevist Sol makul olandır. Ama Türkçü Solcu da olsanız mecburen Enternasyonal Sol değerlerden etkilenip veya oradan gelen kişilerle fikir alış verişinde bulunup karşılılık fikir olarak birbirinizi etkileyeceksiniz. Bu tüm fikir sistemlerinde böyledir" sözleriyle Kakınç''ın iddiasını savundu.

PARVUS''TAN ETKİLENDİLER

Özyiğit ayrıca  Alexander Parvus''tan da bahsetti. Özyiğit''e göre Parvus; Yusuf Akçura Mehmet Emin Bey, Celal Sahir Bey, Halide Edip, Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem gibi Türk milliyetçisi yazarlarla birlikte çalışmış, onları da etkilemişti. 
 

İlgili Haberler