İLK TUTUKLAMA

İLK TUTUKLAMA
Emniyet’teki 22 Temmuz operasyonu kapsamında hakim karşısına çıkarılan 14 polisten 8’i tutuklanırken 6’sı ise serbest bırakıldı

İLK TUTUKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın emriyle 22 Temmuz’da başlatılan “casusluk” ve “yasa dışı dinleme” soruşturmaları kapsamında gözaltında bulunan 8 polis tutuklandı. Emniyetteki sorguları bitip önceki gün adliyeye getirilen 22 emniyet mensubundan 6’sı savcılık tarafından serbest bırakıldı. Savcılığın tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk ettiği 14 kişiden Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz, Başkomiser Ramazan Orkun Altınışık, komiserler Mehmet Dilaver, Selahattin Ergin, Erkan Palas, İsmail Torlar, Şeref Bolat ve polis memuru Fatih Kıncır tutuklanıp cezaevine gönderildi. Polat Kongur, Kadri Cemal Yiğit, İlhan Polat, Ali Kavlak için adli kontrolle, Hasan Emecan ve Turgay Yıldırım ise serbest bırakıldı. 

“Örgütçü müyüm?” 
Hakimin kararı sonrasında tutuklanan polisler, kendilerini cezaevine götürecek olan meslektaşlarına saldırdı. Tutuklanan emniyet mensuplarından biri “Ben örgütçü müyüm?” diyerek meslektaşlarına tepki gösterdi. Çıkan arbede, adliye polisi ve özel güvenlik elemanlarının müdahalesiyle önlendi. Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu bir grup şüpheli daha adliyeye sevk edildi. Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde işlemleri tamamlanan şüpheliler 3 çevik kuvvet otobüsüyle Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Adliye önünde bekleyen bir şüpheli yakını çevik kuvvet otobüsündeki kişiyi göstererek, “Adam görün adam” diye bağırdı. Otobüsteki kişi de cama vurarak yakınına karşılık verdi.

Adliye’den çıkmadılar
22 Temmuz Operasyonu kapsamında dün akşam saatlerinde adliyeye çıkarılan 91 kişiden, aralarında eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ertan Erçıktı’nın da bulunduğu 6 kişi, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Ancak serbest kalan 6 kişinin, arkadaşlarını yalnız bırakmamak için Adliye’den çıkmayacakları öğrenildi. Serbest kalan diğer isimler ise şöyle: Metin Sayılgan, Çetin Öztürk, Ömer Özyılmaz, Ramazan Candar ve Hüseyin Özkan. Bu arada, aralarında eski Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu çok sayıda şüphelinin savcılık ifadelerinin tamamlandığı öğrenildi. 
 Savcılık sorgulaması sonrasında serbest kalanlardan bir kısmı, adliye önünde bekleyen yakınları tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı. Serbest kalanlardan biri çıkışta, “Teröristle müzakere, polisle mücadele. Yeni Türkiye’nin ileri demokrasisi bu” dedi. Serbest kalan başka bir kişi ise “Başımızı öne eğecek bir şey yapmadık” şeklinde konuştu. Daha sonra da savcılık tarafından serbest bırakılan polisler, yakınlarıyla birlikte adliyeden ayrıldı. Salim Yavaşoğlu