IMF, Yunanistan’ın borcunu erteleyebilir

IMF, Yunanistan’ın borcunu erteleyebilir
Zor günler yaşayan Yunanistan’da kurtuluş umudu doğdu.

Çipras geri adım attı iflas tehlikesi azaldı

Başbakan Çipras’ın Avrupa’nın istekleri karşısında geri adım atarken kendi şartlarını onlara yakınlaştırdığı iddia edildi. Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, “Referandumdan önce  anlaşma yok” dedi.

Uluslararası Para Fonu Yunanistan’ı kurtarabilmek için 33 yıl sonra ilk kez son ödeme tarihini uzatabileceği işaretini verdi. S&P’dan sonra, Fitch de Atina’nın notunu düşürdü.

Yunanistan’ın 1.6 milyar euro’luk borcu için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yayınlanan bir açıklamada Atina yönetiminin borcu için son ödeme tarihinin uzatılabileceği açıklandı.

IMF çevreleri, kuruluşun tarihinde sadece 2 kez; 1982 yılında Nikaragua ve Guyana için uygulanan son ödeme tarihi uzatma formülünün, Yunanistan için de uygulanabileceğini ifade ediyor.

Atina’nın en fazla borcu bulunan ülkelerden Almanya, referandumdan önce Almanya’nın  Yunanistan ile herhangi bir pazarlık için masaya oturmayacağını duyurdu.

7. kez temerrüt

Tarihinde 7. kez temerrüde düşen Yunanistan, IMF’ye borçlarını zamanında ödeyemeyen ilk gelişmiş ülke olarak tarihe geçti. Alacaklıların sunduğu anlaşma şartlarını 5 Temmuz Pazar  günü sandık başına giderek referandumda oylayacak olan Yunan halkı, ülkenin geleceğinde önemli rol oynayacak.

Bu arada, Euro Bölgesi maliye bakanlarının, yeni bir telekonferans toplantısı düzenleyerek, iflâs eden Yunanistan ile ilgili yol haritasını tekrar görüşmesi bekleniyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de, Yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunu “CCC” den “CC” ye düşürdü. Fitch Ratings;  ülkenin kredi notunun indirilmesine gerekçe olarak, Yunanistan hükümeti ve resmi kreditörleri arasındaki müzakerelerin durma noktasına gelmesini gösterdi. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) da Yunanistan’ın kredi notunu Salı günü “CCC” den “CCC-” ye indirmişti.

 

FT: Çipras, bazı şartları kabule hazır

unanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın, AB’nin bildirdiği her türlü kurtarma koşulunu kabul etmeye hazır olduğu belirtildi. Financial Times’da yer alan habere göre; Çipras, kreditörlerin hafta sonu talep ettiği bütün koşulları, yalnızca küçük çaplı değişikliklerle kabul edecek. Gazetenin ulaştığı Çipras imzalı mektuba göre, Yunan Başbakanı; Salı akşamı sona eren kurtarma paketinin ardından 29.1 milyar euroluk yeni bir programı kabul edebilir. Çipras’ın dün gece Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası’na gönderdiği mektup, önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilecek yeni bir kurtarma programı için dayanak teşkil edebilir.  Çipras’ın mektubunda, Atina’nın katma değer vergisi konusundaki bütün şartları, Yunan adaları için yüzde 30’luk indirim öngören bir değişiklikle kabul edeceği ifade ediliyor. Yunanistan Başbakanı’nın emeklilik yaşının 67’ye çıkartılmasının derhal uygulanması yerine 2022’ye bırakılmasını talep ettiği belirtiliyor.