İnanılmazı başardılar

İnanılmazı başardılar
İnanılmazı başardılar

Türk bilimadamlarının ürettiği sentetik malzeme, kanser veya kazaların yol açtığı travmalarda oluşan kemik ve kıkırdak kayıpları

Hacettepe Teknokent'te faaliyeti sürdüren bir firma, vücuda uyumlu sentetik kemik ve kıkırdak üretti. Üretilen malzeme, kanser veya kazaların yol açtığı travmalarda oluşan kemik ve kıkırdak kayıplarında kullanılabiliyor.


Vücuda uyumlu sentetik kemik ve kıkırdak üreten firmanın Bilimsel
Operasyonlar Direktörü ve HÜ Biyomühendislik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Murat Aydın, yaptığı açıklamada, 2009'dan bu yana temel olarak seramik ve polimer tabanlı, doku mühendisliği yaklaşımıyla iyileşmeyi sağlayan ürünleri ürettiklerini ve bu yıl da Almanya'da ilk vaka çalışmalarına başladıklarını söyledi.


"Patentlerimiz var ve Türkiye'de alanımızdaki tek üreticiyiz" diye konuşan Aydın, şunları söyledi:


"Farklı formülasyonlardaki malzemelerimiz sert doku kayıplarında, travma veya kanserli bir dokunun alınması ile oluşan bir bozulma durumunda kullanılabiliyor. Farklı endikasyonlar ve farklı bölgeler için toz, granül, oyun hamuru ya da enjekte edilebilir formlarda seramik, polimerik ve kompozit yapılarda ürünlerimiz var. Bu ürünler doku mühendisliği tabanlı yeni bir teknoloji ile çalışıyor. Normal şartlarda iyileşmeyecek büyüklükte kemik kayıplarında, insandan alınan hücrelerle birleştirilerek de uygulama yapılabiliyor. Cerrah kayıbın olduğu alana ulaştıktan sonra malzememizi kemik iliği, kan, hastanın kendi kemiği gibi farklı elemanlarla birleştirebiliyor.