İnce'nin Trumpçılardan aldığı brifing!..

Millî Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, dünkü yazım üzerine aradı. Şimdi bu sütunlarda okuyacağınız şok bilgiler verdi. Telefon görüşmemiz önce onun sorusuyla başladı;

"ABD'de yapılan başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahil olduğu ve seçim sürecinde Hillary Clinton'un itibarsızlaştırılarak Trump'ın başkan seçilmesinin sağlandığı CIA ve FBI raporlarıyla kanıtlandı. Peki Türkiye'deki seçimlere kim ya da kimler müdahil oluyor? Siyasetçiler nasıl yönlendiriliyor? Biliyor musunuz?"

"Az biraz bilirim!" dedim. Kısa bir gülüşmenin ardından başladı anlatmaya Ümit Yalım;

"Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sivil toplum kuruluşları arasında Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü (International Republican Institute-IRI) de var. ABD Başkanı Donald Trump'ın partisi Cumhuriyetçi Parti'nin yan kuruluşu olan IRI'nın Ankara ve İstanbul'da büroları var. Merkezi ABD Washington'da olan Enstitü'nün amacının 'dünyada demokrasi ve özgürlükleri ileriye götürmek, ayrıca farklı ülkelerdeki siyasi partilerle iş birliği içerisinde sonuç alıcı önerilerde bulunmak' olduğu ifade ediliyor.

IRI'nın 2017 yılı başında Türkiye genelinde yaptığı ankette ilginç sonuçlara ulaşılmış. Türk toplumunun liderlere olan güven sıralamasına göre Tayyip Erdoğan %45, Muharrem İnce %27, Meral Akşener %25 oy almış. Meral Akşener siyasi parti kurarsa destekler misiniz sorusuna, Türk toplumunun %13'ü kesin desteklerim, %8'i de parti programını beğenirsem destekleyebilirim cevabını vermiş. Ankette Türk toplumunun AKP'nin dış politikasından rahatsız olduğu sonucu da çıkmış. Türk Milleti'nin rahatsız olduğu dış politika başlıkları arasında birinci sırada Ege'de işgal edilen 18 Ada ve 1 Kayalık, ikinci sırada Suriye politikası, üçüncü sırada Irak politikasının olduğu tespit edilmiş."

Konunun nereye geleceğini merakla bekledim. Ümit Yalım, bombayı patlattı;

"Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü (International Republican Institute-IRI) temsilcileri, 9 Şubat 2017'de Muharrem İnce'ye brifing verdiler. Brifingte, IRI'nın 2017 yılı başında Türkiye genelinde yaptığı anket sonuçları hakkında İnce'ye ve beraberinde bulunan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'a bilgi verildi. Aynı gün İnce'ye brifing vermek üzere randevu aldığımdan, İnce'nin daveti üzerine brifingin son bölümüne ben de katıldım. Brifing sırasında IRI Türkiye Direktörü Ilija VOJNOVİC, 'Türk Milleti'nin rahatsız olduğu AKP'nin dış politika başlıkları arasında birinci sırada Ege'de işgal edilen 18 Ada ve 1 Kayalık'ın yer aldığını' söyledi. Bunun üzerine Muharrem İnce eliyle Tanju Özcan'ı göstererek, 'Tanju Bey de o işgal edilen adalara Türk bayrağı dikecek' dedi.

IRI'nın brifingi bittikten sonra Muharrem İnce'ye Ege'de işgal edilen adalar ve Kıbrıs'taki gelişmeler konusunda en ince ayrıntısına kadar iki saat süreyle brifing verdim. Tayyip Erdoğan'ın 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığını alenen Yunan askerine teslim ettiğini ve Tayyip Erdoğan'dan bu konunun hesabının siyaseten sorulmasını talep ederek vatan topraklarına sahip çıkmasını istedim. İnce, gereğini yapacağını söyledi. Ancak, Anayasa Referandumu süresince ve sonrasında bu konuyu gündeme getirmedi. Başta Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP'li milletvekilleri vatan topraklarına sahip çıkarken ve Erdoğan'dan adaların hesabını sorarken İnce hep sessiz kaldı.

Muharrem İnce ile 21 Ekim 2017'de, İzmir Hilton Oteli'nin kahvaltı salonunda karşılaşınca IRI'nın anket sonuçları ve kendisine verdiğim brifinge rağmen, Ege Denizi'nde işgal edilen adalar konusunu neden gündeme getirmediğini sordum. İnce, soruma cevap vermedi ve tebessüm ederek sorumu geçiştirdi."

***

Ümit Yalım'a, "İnce, Türk topraklarının işgaline neden sessiz kaldı?" başlıklı yazımda geçen, işgal edilen adalar dosyasının CHP İstanbul  milletvekili Mahmut Tanal'a teslim ettiği ile ilgili hususa beni arayarak itiraz ettiğini söyledim. Tanal'ın "Bana öyle bir dosya verilmedi. Verilseydi gereğini yerine getirdim" sözlerini de aktardım. Yalım, bu itiraza şöyle yanıt verdi;

"İnce, Cumhurbaşkanı adayı olduktan sonra işgal edilen adalar konusunu gündeme getirmesi için danışmanlarından birisi ile temasa geçtim. İnce'nin danışmanı Sivas mitingi sonrasında bu konuyu kendisine ileteceğini söyledi. İnce, adalar konusunu yine gündeme getirmeyince CHP'li arkadaşların talebi üzerine 16 Haziran 2018'de, Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde adalar hakkında brifing vermek üzere İnce'nin Beykoz, Sancaktepe ve Pendik'teki mitinglerini izledik. Ancak İnce'ye ulaşamayınca, adalar hakkında hazırladığım dosya ve yoğun diski CHP'li gazeteci Hıdır Ulağ ile birlikte aynı gün saat 21:00 sularında Pendik'te seçim otobüsünün direksiyonunda oturan CHP Milletvekili Mahmut Tanal'a teslim ettik.

 Muharrem İnce, ısrarla ve inatla işgal edilen adalar konusunu gündeme getirmedi. Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığını altın tepsi içinde sundu. Erdoğan karşısında yenilgiye uğrayan İnce, şimdi de CHP Genel Başkanlığı'na soyunuyor. Ancak, CHP'yi kuranlar vatan topraklarındaki Yunan askerlerini denize döktü ve Lozan Konferansı sırasında adaları geri almak için çok büyük gayret gösterdiler. Lozan Antlaşması ile 150'den fazla ada, adacık ve kayalık Türkiye'nin egemenliğinde kaldı. CHP'nin kurucuları bu kadar hassasiyet gösterirken, Muharrem İnce, İzmir, Aydın ve Muğla il sınırları içinde işgal edilen 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığına sahip çıkmadı. Vatan topraklarında açılan 13 Yunan Askeri Üssünü ve vatan topraklarında elini kolunu sallayarak dolaşan 5 binden fazla Yunan askerini görmezden geldi. Türk Adalarına atanan Yunan Valisi ve Yunan Belediye Başkanlarının, adalara yerleştirilen ağır silahlar ve adalarda açılan Yunan Liselerinin hesabını sormadı. Seçim yenilgisi sonrasında da Yunanistan'ın Sömbeki(Simi) adasını ziyaret ettiği ortaya çıktı."

Ümit Yalım'ın tarih, yer ve saat verdiği söz konusu brifingte acaba Muharrem İnce'ye daha başka neler anlatıldı?.. Bu brifinglerin devamı oldu mu?.. Siyasette bu kadar da tesadüfler olur mu?..

Yazarın Diğer Yazıları