“İncirlik her zaman kullanıma açıktır”

“İncirlik her zaman kullanıma açıktır”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, IŞİD’e karşı operasyonlarda Türkiye’deki hava üslerinin ABD ve bazı koalisyon ülkelerince kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, IŞİD’e karşı operasyonlarda Türkiye’deki hava üslerinin ABD ve bazı koalisyon ülkeleri tarafından kullanılmasına imkan tanıyan Bakanlar Kurulu kararının tekemmül ettiğini, İncirlik Hava Üssü’nün her an kullanılmaya başlanabileceğini söyledi. Sözcü Bilgiç, bakanlıkta yaptığı olağan basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Suriye’deki durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Bilgiç, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon sığınmacı bulunduğunu, bunların 1.7 milyonunu ise Suriyelilerin oluşturduğunu, bu insanların ülkelerine dönmeyi beklediklerini ifade etti. Suriyelilerin ülkelerine dönmelerine imkan tanıyacak koşulların sağlanması konusunda ABD ile mutabakata varıldığını hatırlatan Bilgiç, mutabakatla ilgili imzaya açılan Bakanlar Kurulu kararı sürecinin tamamlandığını kaydetti.

Söz konusu değil

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ayrıca terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD askeri kolu YPG unsurlarına hava desteği verilmesinin, Türkiye ve ABD arasında varılan mutabakatın unsurlarından biri olmadığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin “üslerin açılmasıyla ABD’nin YPG’ye verdiği hava desteğinin daha hızlı ve etkili hale geleceği” şeklindeki açıklamasını nasıl değerlendirdikleriyle ilgili bir soru üzerine, Bilgiç, ABD ile varılan mutabakatın IŞİD’le mücadeleye ilişkin olduğunu vurguladı. Bilgiç şunları söyledi: “ABD ile mutabakatımızı tam olarak yansıtmamaktadır. Mutabakatımızda PYD gibi kendi gündemi olan gruplara destek söz konusu değildir. Bu hususlar aslında ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir. ABD makamları önceki gün yaptıkları bir arka plan toplantısında Kirby’nin ifadelerine ve ABD ile varılan mutabakata ilişkin açıklık getirmişlerdir. Tekrarlıyorum, YPG unsurlarına hava desteği verilmesi hususu bizim ABD ile varılan mutabakatımızın unsurlarından birisi değildir.”

Sonuca ulaştık

Türkiye’nin NATO’dan beklentisinin sorulması üzerine, Bilgiç, Washington Anlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca toplantıya çağrılan NATO’nun Türkiye’nin istişare talebini olumlu karşıladığını ve gerçekleştirilen toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in bir basın açıklaması yaptığını hatırlattı. “Bizim için önemli olan ilk aşamada NATO’yu bu konuya ilişkin bilgilendirmekti” diyen Bilgiç, Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu çerçevede çok sayıda telefon görüşmesi yaptığını ifade etti. Bilgiç, şunları kaydetti: “Bu çerçevede müttefiklerimiz ayrıca terörizme hiçbir biçimde tolerans gösterilmeyeceğini de vurguladı, taziyelerini yineledi.